Шукали в Москві… знайшли в Маямі

Про те, що візи бувають різними – білими, червоними, зеленими, іноді навіть і фіолетовими, ми знали вже давно. Однак на початку нинішнього тижня українці довідалися про ще один, новий, як для нас, вид віз, так званий інвестиційний.

За повідомленнями ЗМІ, колишній «губернатор» Сумської області Володимир Щербань отримав інвестиційну візу в США і перебуває нині разом із дружиною в Маямі. Для одержання такої візи Щербаню свого часу буцімто довелося «інвестувати» в американську економіку п’ять мільйонів доларів. На березі Тихого океану з ним засмагає і колишній заступник голови Сумської облдержадміністрації Олександр Кириченко, який вів банківські справи Щербаня.

Знайти у довідниках та глобальній мережі, що ж таке насправді «інвестиційна віза» виявилося справою не з легких, однак на деяких сайтах світових американських консульств та російських туристичних компаній таки вдалося дещо прочитати. Приміром, за інформацією останніх, щоб оформити цей документ, спочатку треба надати російській фірмі письмові гарантії, що людина, яка бажає таким чином виїхати до США, є власником прибуткової кампанії з немалим доходом. Додатково треба вказати рік заснування фірми, її статутний фонд, щомісячні витрати, а також повідомити, в яку сферу американської економіки буде направлено інвестиційний капітал.

Якщо усе зазначене буде правильно оформлене і в американської сторони не виникне зайвих запитань, позивач повинен оплатити вартість такої візи – 250 тисяч доларів, а також взяти до себе на роботу п’ять громадян США.