Не монета, а половина

Нещодавно ввійшла в обіг монета КИЇВМІСЬКБУД 50 РОКІВ, відкарбована Монетним двором Національного банку України. Чим вона цікава і чому відразу привернула увагу не лише колекціонерів, а й ширшого загалу поціновувачів малої пластики?

Прискіпливі збирачі монет помітили нову тенденцію в дизайні. Крім номіналу (2 ГРИВНІ), тризуба і року карбування на аверсі, замість напису УКРАЇНА, зазначено НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ. Ще одна відмінність від подібних монет із нейзильберу звичайної якості, які карбувались дотепер, – спрощена композиція аверсного боку. Власне сюжету як такого немає. Вона зводиться до шрифтової із домінантою малого Державного герба України – тризуба. Колекційні монети (пам’ятні та ювілейні) номіналом 2 та 5 гривень дотепер досить виразно демонстрували свою головну ідею. Основний зображувальний, або тематичний реверсний бік доповнювався аверсом, що глибше розкривав суть події чи особистості, якій присвячувалась монета. Обов’язкова для аверсу інформація (країна та рік карбування, номінал), як правило, вдало поєднувалась із основною сюжетною лінією всієї монети. При цьому нумізматичний витвір сприймався цілісно і стильно. Окрім того, загалом виріб із металу був збагачений різноманітними пластичними рішеннями, що робило його коштовнішим. Ще один аспект. При зазначеному номіналі (2 гривні) – роздрібна вартість монети 6 гривень. Не такі вже й великі гроші, але при цьому колекціонер чи пересічний громадянин хотів би принаймні мати добротний виріб, а не половину, зі стандартним малоцікавим аверсом.

Малий Державний герб України на монеті досить абстрактний. Навряд чи в цьому випадку можливі різні варіації пластичного втілення тризуба. Чи варто збіднювати дизайн наших пам’ятних та колекційних монет, звівши на один взірець аверс? Можливо, треба було б залишити все так, як є? Тим паче, як свідчить світове визнання наших досягнень у царині карбування колекційних монет, ми таки йшли правильним шляхом.

Підтвердженням доброго смаку і високої якості, зацікавленості колекціонерів сучасною продукцією Монетного двору Національного банку України був уперше проведений в Україні аукціон «Монети і бони України та світу». Там було виставлено лоти з монетами останнього десятиріччя. Показово, що за стартової ціни, приміром, 120 у.о., монету продавали за 470 у.о. Чим не переконливий показник і, відповідно, мірило якості українських пам’ятних та ювілейних монет?

Северин БЯЛКОВСЬКИЙ, мистецтвознавець, колекціонер