Маріїнку чекає реставрація

У мальовничому куточку столиці на схилах Дніпра, на півдорозі між Печерськом і Старим містом біля нинішнього Міського саду постійної уваги реставраторів потребує Маріїнський палац – резиденція Президента України. Хоча пам’ятку архітектури оновлювали два десятиліття тому, нині її поставили на чергову реставрацію.

Проект реставрації Маріїнського палацу на консультативний розгляд містобудівної ради при Головкиївархітектурі днями подала «УкрНДІпроектреставрація». Головний архітектор проекту Олег Граужис на замовлення Державного управління справами президента пролив світло на той пласт робіт, які доведеться виконати упродовж двох років.

Кабмін своєю постановою затвердив 2003 року техніко-економічне обґрунтування оновлення Маріїнки. Вже в серпні мають надійти перші 50-70 мільйонів гривень. За кошторисом, затвердженим ще два роки тому, порятунок київського палацу вартуватиме 173 мільйони гривень. А от нинішніх цін, певне, щоб не дратувати громадськість, реставратори не називають. Архітектор Лариса Скорик припускає, що доведеться витратити більше – приблизно 338 мільйонів гривень. У те, що фундамент палацу в жахливому стані і його слід укріпити, а перекриття замінити, пані Скорик не вірить. На її думку, досить ремонту приміщень. Щоправда, результати обстеження палацу від підвалу до горища озвучив інший фахівець – Руслан Кухаренко, заступник начальника Головного управління культури, мистецтв і охорони культурної спадщини. Він заявив, що стіни Маріїнки вогкі, їх з’їдає грибок. Тобто це вже споруда-«гнилушка».

Упродовж 20 років у царському палаці не працювали реставратори: мали б проводити роботи кожні п’ять років, та через брак фінансування тут робили хіба що косметичні ремонти. І запропонував, аби не зашкодити інтер’єрам, розглянути проект реставрації на пам’яткоохоронній нараді й визначитися, яким чином зберегти стіни, провести хіміко-технологічне дослідження і з’ясувати, в які тони фарбувати фасад споруди, уточнити, яким буде художнє оформлення приміщень.

За час реставрації не лише впорядкують прилеглу до Маріїнського палацу територію, а й розширять її, додавши необхідні під зелену зону резиденції президента метри, посунувши огорожу з північно-західного боку, що виходить у парк. Примітивний бетонний фонтан-корито, що з тильного боку палацу, приберуть. А замість нього, можливо, з’явиться вишуканий водограй. Там, де нині крони дерев ховають облуплений бік фасаду зі сходами, буде центральний вхід. Тобто під’їзд для президентських кортежів зроблять з боку стадіону «Динамо». Укладуть, а де треба розширять, доріжки, насадять кущі. Реставраторам доведеться помізкувати над тим, як прокласти сучасні інженерні комунікації, щоб їх було якнайменше помітно. Планують оголити всі перекриття, деякі елементи замінити. Тут, за словами проектантів, без спорудження додаткових підземних приміщень не обійтися. Тому й доведеться укріплювати схил, на якому стоїть Маріїнка.
Загалом містобудівна рада схвалила проект реконструкції, лишень рекомендувала облаштувати фонтан та взяти за основу архітектуру Растреллі – навіть огорожу довкола царського палацу встановити, дотримуючись його креслень.