Кордон захистить вітчизняний виробник

Днями в Києві завершила роботу міжнародна конференція «Безпека європейських кордонів: реалії та перспективи». У ній взяли участь представники прикордонних відомств з 19 країн світу, експерти в галузі безпеки, бізнесмени. Усього – 120 посланців. На форумі побував гуманітарний віце-прем’єр Микола Томенко. Із вступним словом до учасників звернувся голова Державної прикордонної служби України (ДПСУ) Микола Литвин.

– Основними групами ризику як для України, так і Європи вважається міжнародний тероризм і пов’язані з ним незаконна міграція, контрабанда зброї, наркотиків, вибухівки, – зазначив Микола Михайлович. – Такі прояви сучасної злочинності мають глобальний, так би мовити, транскордонний характер. Тому й протидія має бути адекватною. Найоптимальніший варіант подолання цієї проблеми – міжнародна прикордонна співпраця, консолідація зусиль правоохоронних органів європейських країн.

Думку головного українського прикордонника підтримали посланці Фінляндії, Австрії, Великої Британії та багатьох інших країн. Учасники форуму погодилися, що розв’язати проблему європейської безпеки можна лише спільними зусиллями. Що, власне, і демонструє наша держава. Зокрема на Чорному морі. Тут Україна виступила ініціатором укладення угод про співпрацю між прикордонними береговими охоронами.

Окрім того, учасники форуму відзначили гарно організовану Україною ділову роботу на новому європейському кордоні. Йдеться про чітке виконання чотиристороннього плану співпраці прикордонних відомств нашої держави, Угорщини, Словаччини, Польщі. Як результат, до цієї четвірки хочуть приєднатися й румуни.

Скориставшись доброю нагодою, українські фахівці в справі захисту кордону вперше презентували концептуальні підходи до подальшого розвитку й реформування ДПСУ. Звісно, на найближчі 5-10 років.

– Закордонні спеціалісти підтримали наші наміри, – каже заступник голови ДПСУ Олександр Мельников. – Зараз активно працюємо над концепцією, після схвалення якої, сподіваємося, на державному рівні буде опрацьовано й затверджено програму подальшого реформування прикордонної справи. Це – і удосконалення законодавства (адаптація до європейських норм), і переоцінка, переосмислення підходів щодо форм і способу прикордонної служби тощо.
Не секрет, що будь-які реформи – невід’ємна частина великого бізнесу. З одного боку Євросоюз зацікавлений у сильному боєздатному українському кордоні, аби відчувати себе в повній безпеці. Тож безплатно надає можливу матеріально-технічну допомогу. З іншого – така потужна європейська держава, як Україна, просто зобов’язана дбати про недоторканність своєї території. А отже, облаштовувати кордони за найсучаснішими вимогами. Тому серед учасників конференції було чимало бізнесменів. Підприємливий люд насамперед рекламує технічні засоби контролю – Справді, на наших кордонах бракує ще тепловізійної техніки – високоякісних приладів спостереження, – зізнався Олександр Мельников. – Також потрібні інтегровані системи охорони морських дільниць. Усе це пропонують бізнесмени. Водночас на форумі йшлося й про техніку паспортного контролю, дискутували щодо технології біометричного контролю. Одне слово, маємо чимало цікавих пропозицій. Тому уважно вивчатимемо й аналізуватимемо запропоноване.