Микола Леонтович: ніби різьбяр у музиці

Дев’ятий хор-фест «Золотоверхий Київ», що традиційно пропагує потужну українську хорову культуру, поміж маловідомих сторінок минулого цього разу представив яскраву особистість доби романтизму – Миколу Леонтовича, його духовні твори.

Коли слухаємо «Щедрик», «Дударик», «Ой з-за гори кам’яної», одразу постає в уяві образ славетного композитора Миколи Леонтовича. Хоч був убитий у розквіті таланту (прожив неповних 44 роки), залишив нам близько 150 обробок українських народних пісень. Леонтович – автор понад 50 церковних творів, також музики на слова своїх сучасників і незавершеної опери «На русалчин Великдень».

«А от духовна творчість Миколи Леонтовича ще не достатньо досліджена, – зауважує директор хор-фесту «Золотоверхий Київ» Микола Гобдич. – Якщо його народно-поетичні композиції постійно виконувались упродовж минулого століття, то на духовні твори Леонтовича та його попередників у радянській Україні було накладено табу. Але його музика жила й виконувалась церковними хорами під час богослужінь».

Про творчість колеги, Миколи Леонтовича, захоплено писав композитор Кирило Стеценко: «…Він ніби різьбяр у музиці, що творить найтонші музичні вартості, неначе мереживо з шовку».

Життя Леонтовича пов’язане з Києвом. Тут він мешкав і працював у 1918-1920 роках (з перервою). Викладав хорову справу в Музично-драматичному інституті імені М.Лисенка. Працював у народній консерваторії, був комісаром першої української державної капели. Маємо в Києві вулицю Леонтовича, названу на честь нього 1926 року.

У дні фестивалю «Золотоверхий Київ», на якому вже представлено понад 200 творів національної композиторської школи за участю 30 хорових колективів, прозвучала «Літургія св. Іоанна Златоустого» Миколи Леонтовича. Цей дивовижний світлий спів треба було чути! «Літургія» звучала у виконанні чотирьох кращих хорів нашої країни – Державної чоловічої хорової капели України імені Л.Ревуцького, жіночого хору «Павана» Інституту мистецтв НПУ ім. М.Драгоманова, камерних хорів «Кредо» і «Київ». Диригент – заслужений діяч мистецтв України Микола Гобдич.

Відбулась і презентація компакт-диску «Микола Леонтович. Духовні твори», де звучать два фундаментальні цикли композитора – «Літургія» та «Молебень».

Презентували і нотну збірку «Микола Леонтович. Духовні твори», що вийшла у «Бібліотеці хору «Київ». «Ця збірка – одне з небагатьох друкованих видань церковної музики Леонтовича, – розповідає Микола Гобдич. – Що ж нового знаходимо на її сторінках? Насамперед, систематизований список автографічних та авторизованих духовних творів Леонтовича, що їх за першоджерелами дослідила професор Лідія Корній. Ще одна особливість цієї збірки – робота з текстами. Усі духовні твори Микола Леонтович написав церковнослов’янською мовою. Нотну збірку видано з українською транслітерацією церковнослов’янських текстів (за винятком «Літургії»), здійсненою А.Кутасевичем».

На презентації були  хормейстери з багатьох областей України. Поміж них і учасники цьогорічного фестивалю – керівники Дніпропетровського філармонійного хору, студентського хору Донецької музичної академії, столичного ансамблю солістів «Благовість», київського чоловічого хору «Браво». Усі хормейстери одержали в дарунок ці нові видання. Тож є надія: хорові твори неперевершеного Миколи Леонтовича заспіває вся Україна. Духовний спадок великого композитора повертається назавжди, збагачує і просвітлює наше єство.