Вантажі зникали, мов примари…

Аби схопити злочинців на гарячому, слідчим доводиться вивчати нові схеми, які вигадують сучасні аферисти, щоб відібрати гроші в довірливих громадян. Чого лише не вимудровують вони, аби швидко й легко збагатитися за рахунок чужого бізнесу. Ошукуючи жертви, спритники керуються лише одним гаслом – обдурити та якомога швидше накивати п’ятами, не залишаючи за собою жодних доказів. Однак не всім махінаторам щастить так, як герою романів Ільфа та Петрова, уміло обійти Кримінальний кодекс…

Ідея, схема і напарник

Першу свою аферу 39-річний житель Запорізької області Максим Гаврилов здійснив у рідному місті. Якось, завітавши в Інтернеті на рекламний сайт, звернув увагу на оголошення приватного підприємця, якому був потрібен вантажний автомобіль для перевезення труб до Одеської області. Раптом у чоловіка визрів задум,  як легко й швидко можна збагатіти завдяки цьому оголошенню. Цілий вечір не розгинаючись просидів за письмовим столом, старанно викреслюючи план-схему вигаданої махінації.

Тільки-но перший двірник узявся підмітати тротуари, як Максим уже одягнувся і подався до товариша, який мав авто.

Олексій спочатку здивувався ранньому візиту й усе не міг второпати, чому Максимові так кортить їхати до Дніпропетровська. Однак сперечатися не став, бо зі слів візитера зрозумів, що це грошовита справа. Незабаром чоловіки вже були в дорозі.

Труби – діло

У Дніпропетровську Максим цілий день блукав по стоянках вантажних автомобілів. Але таки знайшов те, що шукав. Місцевий водій погодився перевезти труби. Аферист, мотивуючи юридичною необхідністю, забрав у нього посвідчення й шляховий лист на автомобіль. Потім зв’язався з підприємцем, який дав оголошення в Інтернеті, й представившись водієм вантажівки, узгодив усі деталі щодо перевезення труб в Одеську область.

Незабаром 20 тонн труб опинились у кузові вантажівки, і Максим разом із водієм попрямували до кінцевого пункту призначення, де товар уже з нетерпінням чекали. Однак за наказом афериста автомобіль поїхав до міста N в Дніпропетровській області, де труби перевантажили в інше авто й відправили до Запоріжжя. Там спритний махінатор швиденько перепродав викрадене і, отримавши готівку, безслідно зник.

Адресати труб так і не дочекалися, а підприємці зазнали збитків на 50 тисяч гривень.

Мариновані гриби з’їли не ті

Незабаром аферист «засвітився» в Києві. Тут Максим відпочивав на «зароблені» гроші, однак і про справу не забував. Якось за чаркою біленької познайомився з власником вантажівки, якого умовив на заробіток. Від нього вимагалося не багато – перевезти мариновані гриби з Дніпропетровська до Харкова. Про необхідність у такому транспортуванні він також дізнався з оголошення в Інтернеті. За виконану роботу пообіцяв новому приятелю солідну винагороду, однак за однієї умови: для узгодження «дрібненьких» формальностей водій повинен віддати Максимові всі документи на авто.

Використовували вже налагоджену схему. У Дніпропетровській області спільники афериста допомогли відвантажити товар в іншу машину й транспортувати його до покупця, якого знайомив Максим. Підприємство зазнало збитків на 32 тисячі гривень.

І скумбрія попливла не туди

Із кожною вдалою аферою апетит шахрая підвищувався. «Виручених» грошей йому було замало. Відчуваючи свою безкарність, Максим почав шукати вигіднішої здобичі. Звернув увагу на партію свіжомороженої скумбрії, яку необхідно було транспортувати із Києва до Харкова. За допомогою двох «молочних братів» за вже налагодженою схемою аферист таки викрав рибу. Товар перевезли до Запоріжжя й продали. Гроші поділили між собою справедливо. Кожному дісталася кругленька сума. Ще б пак, адже підприємство «нагріли» на 168 тисяч гривень.

Окрилені легким заробітком, аферисти вже не відчували й землі під ногами. Страшно й подумати, скільки ще могло б потерпіти довірливих бізнесменів від цих крадіїв. На щастя, правоохоронці вчасно їх затримали.

– Як з’ясувалося під час слідства, Максим Гаврилов раніше вже мав проблеми із законом – за скоєні злочини був засуджений до чотирьох років позбавлення волі, – розповідає старший помічник прокурора Дарницького району міста Києва Наталя Левицька. – На допиті всі троє визнали свою вину й розкаялися в скоєному. У кожного з них були й пом’якшувальні обставини. Максим має проблеми зі здоров’ям, до того ж утримує неповнолітню хвору дитину. Один зі спільників хворіє на псоріаз, в іншого на руках – матір-пенсіонерка та неповнолітня дитина. Зважаючи на ці обставини, Максима Гаврилова засудили до чотирьох років позбавлення волі, двом іншим злочинцям доведеться відбути за гратами по два з половиною роки. Окрім того, суд вирішив задовольнити позови приватних підприємців щодо стягнення з Максима матеріальних збитків.