Ніколи не обдурить

Уранці, вступивши у капці і накинувши на плечі халат, ми, не замислюючись, спонтанно підходимо до найпершого дзеркала, аби розгледіти своє вранішнє обличчя. Хтось морщить невдоволено носа, а хтось сам собі мило посміхається. Іншими словами, дзеркало створює нам настрій, інколи навіть на цілий день. А тепер, на хвильку, уявіть собі, що такого дива немає у вашому помешканні. Отож-бо, без дзеркала як без рук. І не лише жінки прикіпають до нього, а й сильна половина людства полюбляє роздивлятися своє відображення як у невеличкому дзеркалі, так і в розкішному, у якому бачиш себе на повний зріст.

Дзеркало має ще одну функцію – взаємодіє із простором: «розсовує» стіни, множить і поетизує затишок настільних ламп, квітів у вазах, улюблених предметів. Вибір розміру, формату, рами для нього, розміщення його у домі – справа доволі хитра. У кожній частині приміщення дзеркало має своє особливе призначення і додаткову роль.

Наше спілкування з ним розпочинається зазвичай у ванній кімнаті: повернули кран з водою – і до дзеркала, що висить над умивальником. У передпокої, холі його слід розмістити ближче до вхідних дверей, щоб зручно було оглянути себе з ніг до голови, поправити зачіску, капелюшок, шапку перед тим, як вийти за поріг. Зручно повісити таку річ і на вхідних дверях, особливо якщо у вітальні тіснувато: відображення зорово збільшує простір. У вузькому коридорі дзеркала краще вішати на боковій стіні, щоб вони створювали враження більшої ширини. А якщо вони по обидва боки та ще й підсвічені верхнім і боковим світлом, то складається враження наче стіни при цьому розсовуються.

Обрамлене дзеркало вишуканої форми може стати частиною інтер’єру. Скажімо, якщо світильники у вітальні мають металевий каркас, то відповідно підбирайте таку ж раму – позолочена надає помешканню відтінок палацної розкоші. У такому стилі мають бути витримані й інші предмети: меблі, шпалери, гравюри, панно.

Особливу увагу слід зосередити на тому, де і як дзеркало повісити. У вітальні доцільно, аби воно було на висоті з нахилом, круглої або горизонтальної форми. Поруч із картиною його ліпше не вішати, а ось на лоні килима воно матиме чудовий вигляд.

Хто-хто, а діти чи не найбільше люблять крутитися перед дзеркалом, а надто ж, коли їх одягнули у щось дуже красиве. Вдивляючись у своє відображення, вони привчатимуться бути охайними. Тож у дитячій кімнаті така річ просто необхідна.

Ми звикли дивитися на себе у дзеркало, яке розміщене на дверях шафи: дістав одяг, приміряв і крутнувся на всі боки. Наразі деінде можна побачити себе і на стелі, що створює особливий святковий настрій. Овальні дзеркала можна розмістити у спальні, та й туалетного столика не можна уявити без нього.
Либонь, вже пора й про ціни згадати. Найскромніший набір для ванної кімнати коштує 50 гривень. Значно дорожчі дзеркала для передпокою – можна викласти за таку річ 70-80 гривень, а обрамлене потягне й на кілька сотень. Є вельми розкішні – то, звісно, по кишені багатіям. Я нещодавно придбала для свого передпокою дзеркало за 120 гривень і тепер уся сім’я із задоволенням вдивляється у нього.

Кажуть, аби досолити вередливій жінці, треба подарувати їй якусь обнову і дати приміряти у кімнаті, де немає дзеркала… Отож-бо!