Як дитині перетнути кордон

Шкільні канікули – у розпалі. Маленькі українці поспішають на бази Криму, Закарпаття та ін. Водночас чимало дітей у супроводі дорослих подорожує за межі держави. Проте не кожному школяреві вдається перетнути кордон. Скажімо, з початку 2005 року більш як 2000 неповнолітніх громадян України було відмовлено у виїзді. А на минулому тижні ще 200 дітей так і не дісталися своїх закордонних місць відпочинку. Серед них – чимало юних киян.

Наш кореспондент звернувся до начальника сектору інформації відділу з питань взаємодії зі ЗМІ та зв’язків з громадськістю ДПСУ Андрія Кучерова з проханням прокоментувати ситуацію, що вряди-годи виникає з українськими дітьми на рідному кордоні.

– Ми уже не один десяток літ живемо не в тоталітарному СРСР, а в незалежній Україні, – розпочав Андрій Геннадійович. – Вітчизняні прикордонники жодному нашому громадянинові не чинять перешкод щодо виїзду за кордон. Тим паче, діткам. Водночас наші воїни в зелених кашкетах дотримуються букви закону. Згідно з ним школярі повинні мати при собі документи на право виїзду за межі держави. Слід розуміти, у затриманих вони виявилися неправильно оформленими.

– Пане Андрію, хто ж регламентує порядок організації виїзду дітей у туристичну подорож за кордон? Які для цього потрібні документи?

– Відповідна постанова Кабміну, підписана в квітні поточного року. Для безперешкодного виїзду дітей у туристичну подорож, на відпочинок та оздоровлення за кордон насамперед має бути договір на туристичне обслуговування чи угода про співробітництво з іноземним партнером щодо обміну групами дітей. У «паперах» обов’язково зазначаються терміни виїзду та повернення додому, умови проживання, програма перебування. Разом з тим обов’язкові медичне страхування від нещасного випадку як дітей, так і осіб, що їх супроводжують, а також – договір із транспортним підприємством, яке здійснює міжнародні перевезення пасажирів. Окрім того, у школяра мають бути довідка про особистий стан здоров’я, нотаріально засвідчена згода батьків (або законних представників дитини), наказ відповідного структурного підрозділу місцевого органу виконавчої влади про призначення осіб, що супроводжують юнь.

– Андрію Геннадійовичу, чи передбачається вітчизняним законодавством кількість осіб, котрі супроводжують ту чи ту шкільну групу?

– Безперечно. Один дорослий фахівець на десятеро дітей. Варто відмітити: у списку зазначаються всі можливі дані дітей – прізвище, ім’я, по батькові, дата народження, домашня адреса, номер телефону, навчальний заклад, номер проїзного документа. Списки складаються українською мовою. А прізвища та імена дублюються ще й латиною.

– Останнім часом у низці міжнародних угод про взаємні поїздки громадян відбулися певні зміни. Чи не могли б про них нагадати нашим читачам?

– Громадяни України  віком до 16 років в’їжджають на територію Білорусі виключно за проїзним документом дитини. Мешканці прикордонних районів віком до 18 років можуть перетинати українсько-білоруський кордон у місцевих пунктах пропуску за свідоцтвом про народження та нотаріально засвідченим клопотанням їхніх законних представників.

З 1 липня 2004 року скасовано дію свідоцтва про народження для перетину українсько-молдовського кордону для громадян України та Молдови віком до 16 років. Поїздки здійснюються за проїзним документом дитини для українців і паспортом – для громадянина Республіки Молдови.

Тож, якщо наші читачі уважно дослухаються порад, переконаний, проблем під час перетину кордону в їхніх дітей більше не виникатиме.