Школярі набираються сил

Літній відпочинок дітей – чималий клопіт для батьків. Надто – в червні: відпусток ще не дають, путівок на море для всіх не вистачає, без догляду залишати небезпечно і першокласників, і підлітків. Рятують пришкільні табори, відпочинок у яких рік від року поліпшується.

Нещодавно такий табір – «Барвінок» – відкрили у 200-й спеціалізованій середній школі з поглибленим вивченням англійської мови, що у Святошинському районі.  Керівник табору, заступник директора школи з навчально-виховної роботи Валентина Кошман розповіла, що триразове харчування смачне – є соки, овочі й фрукти.

У «Барвінку» безплатно відпочиває 11 дітей – двоє сиріт, котрих виховують опікуни, восьмеро – із малозабезпечених родин і одна дитина зі слабким здоров’ям. Тому так важливо, аби їм було цікаво, адже навряд чи вони часто розважаються. А тут у гості приїздили з виставами театр «Каре» і цирк «Колесо світу». Очікують ляльковий театр, поїдуть до театру й самі. Відвідають зоопарк. Барвінківцям пощастило – поряд кінотеатр «Екран» і басейн «Наука». Кращої розваги для малечі, аніж похлюпатися у воді, годі й придумати. Сьогодні в «Барвінку» – день іменинника. До нього готуються заздалегідь, вигадують сюрпризи. За півгодини вже не має значення, хто іменинник,  а хто – гість.

У «Барвінку» чимало гуртків: оригамі, «Умілі ручки», театральний, хорового співу, спортивні, декоративного розпису, народного і сучасного танців, спілкування англійською та французькою мовами.

– Директор 200-ї школи Тетяна Александрова – педагог від Бога, тому пришкільний табір один із найкращих у районі. Вона знає кожну дитину, батьків, умови виховання, – розповіла заступник голови Святошинської райдержадміністрації Наталя Пазенко.

Можу назвати кращими й табори при 230-й та 215-й школах. Гімназія східних мов має власний басейн, тож діти плавають щодня. Працює тут і кафедра іноземних мов. У нашому районі до літнього оздоровлення дітей ставляться дуже серйозно. Вперше запрацював літній табір для дітей з функціональними обмеженнями при Соціальній службі для молоді, такі самі – при двох школах-інтернатах. Традиційно оздоровить майже 100 дітей районна дитяча лікарня. 130 дітей-сиріт та з малозабезпечених родин у три зміни відпочинуть на Жуковому острові на Дніпрі, 100 дітей – сиріт, із малозабезпечених родин, діти вчителів і медиків – поїдуть у мальовничий Немирів на Вінниччині. Уже втретє. Головлікар тамтешнього санаторію на пропозицію Святошинської РДА спорудив там басейн, аби лікування було ефективнішим. Не забули ми й про дошкільнят із 682-го та 747-го дитсадків – їх не лише перевели на санаторне утримання, а й перевезли до лісу, на свіже повітря.