Чому в Литвина заплакані очі?

Понеділок 13 червня Володимир Литвин назвав «складним днем». Але не через це спікер українського парламенту не досидів на погоджувальній раді лідерів груп, фракцій і комітетів ВР та запізнився на прес-конференцію. Між цими заходами він зустрівся з Віктором Ющенком.

«Обмінялися думками, як синхронізувати наші дії – Президента, Верховної Ради і уряду. Найперше йшлося про проблему власності в Україні – питання приватизації і реприватизації», – пояснив тему розмови на Банковій спікер. На думку Литвина, закордонний інвестор не дуже вникає у сутність проблем, що відбуваються в Україні, а тому, «щоб не було ніякої надзвичайщини», треба виробити єдину лінію: економічний підхід, загальнонародний інтерес, без політичних підтекстів. Головне ж – зробити Україну привабливою для іноземного інвестора.

Втім, що там іноземному інвестору, якщо вже, як той казав, «не перший і не другий» чоловік у державі не може розібратися, скажімо, у наших навколоприватизаційних справах. «Скажу вам чесно: я вже заплутався у заявах щодо «Криворіжсталі», – зітхнув Володимир Михайлович. Він передбачає, що незабаром – з наближенням передвиборної кампанії до ВР – проблем побільшає. Зокрема, як прогнозує спікер, бюджетний процес буде ще важчим, ніж торік, до виборів «притримують» і звіт комісії у справі Гонгадзе тощо. З цього серіалу і деякі нові законопроекти – про контроль над Інтернетом, скажімо, чи обмеження прав пікетувальників… Литвин вважає, що «будь-які спроби накинути віжки приречені на невдачу». Адже якщо вже задекларували демократію, то чи можна, за словами Литвина, забороняти ходити повз держустанови.

Немає, схоже, у Литвина й оптимізму як у голови Народної партії. На запитання, з ким НПУ піде на вибори, відповів: «Не питайте, чому заплакані очі…»