Район теж має відповідати

Учора ми розповіли про відвідини столичним керівництвом Солом’янського району, де під час виїзного засідання розширеної колегії КМДА вирішувалися нагальні питання мікрорайонів малоповерхової забудови. Подальший наш шлях пролягав до Голосіївського району.

І тут краєвид нагадував більше сільський, ніж столичний. Зупинилися біля новозбудованої школи № 151 у Чапаївці, проїхавши Мишеловку, Саперну Слобідку, Ширму, промзону в Корчуватому. Міський голова вислухав місцевих жителів, їхні скарги на районне керівництво і на те, що в Чапаївці землю роздають «чужим», а 180 «своїх» заявок не задовольняють.

– Чимало питань у районі вирішується, а чимало – ні, – зазначив у відповідь Олександр Омельченко. – Найближчим часом ви матимете таке керівництво, яке поважатимете. Я вам допоможу в цьому. Щодо земельних ділянок, то 1 вересня буде завершено розробку детального плану території Чапаївки. За кожною заявкою ми даємо щонайменше 10 соток землі. Де є можливість, виділимо 21 сотку з урахуванням площі під гараж і городництво чи садівництво. Якщо не буде такої можливості, тоді виділимо менше, але кожній сім’ї. Там, де садиба сформувалася раніше, жодних відрізань землі ніхто не робитиме.

Перший заступник голови КМДА Валерій Борисов зазначив, що зменшення коштів на прокладання інженерних мереж у районах малоповерхової забудови не буде. Але якщо їх не освоять, то буде своєрідне покарання: цифри залишаться попередніми, а надходження з міського бюджету зменшимо, тож район буде змушений вкладати більше власних коштів. «Місто хоче допомагати районам, – зазначив Валерій Дмитрович, – і має для цього можливості. Але на місцях роботи здійснюються неналежним чином. Тому відповідальність районів буде не лише організаційною та адміністративною, а ще й фінансовою».