Про пресу і житло

Учора півтори години Київський міський голова Олександр Омельченко спілкувався з пресою. Це була традиційна прес-конференція, присвячена попереднім підсумкам соціально-економічного розвитку Києва за 5 місяців цього року та суспільно-політичній ситуації в столиці України.

Цифр було вдосталь – про виконання бюджету, роботу промисловості та інноваційну політику, транспорт, зв’язок, енергетику, житло, підприємництво, ринок праці та безробіття, середню зарплату і пенсії, соціальний захист і капітальне будівництво…  Та найцікавішою частиною прес-конференції стали відповіді міського голови на запитання журналістів. Жодного, навіть найгострішого, Олександр Омельченко не обійшов. Два запитання вдалося поставити і кореспондентові «Вечірнього Києва».

– У рамках програми «Турбота» днями ви підписали розпорядження про виділення 300 тисяч гривень на передплату ветеранам періодичних видань. Однак у цьому розпорядженні жодним словом не згадується муніципальна преса. Наша редакція буквально завалена листами ветеранів з проханнями передплатити «Вечірній Київ». Чи подбаєте ви про передплату муніципальної преси?

– Таке розпорядження справді підписано. Згідно з угодою із ветеранськими організаціями передбачено, що за рахунок бюджету ми передплачуємо пресу, доступну для ветеранів Великої Вітчизняної війни, фронту, тилу, підпілля і тих, хто цього заслуговує. Питання щодо додаткових коштів на фінансування муніципальної преси буде розглянуто 30 червня на сесії Київради. Усе залежить від успішної роботи міста. Якщо в червні показники будуть не гіршими, ніж за п’ять попередніх місяців, будуть додаткові надходження до бюджету, і бюджети всіх рівнів виконуватимуться, ми до цього питання обов’язково повернемося.

– Мільйон п’ятдесят тисяч торік, мільйон сто тисяч квадратних метрів житла цього року. Однак квартирна черга не зменшується. Чи є статистика, скільки киян отримують квартири в Києві?

– Торік соціальним верствам населення було передбачено 78 тисяч квадратних метрів житла, цього року – 121 тисяча. Таким чином, увесь приріст введення житла відбудеться за рахунок збільшення на 50 тисяч квадратних метрів так званого соціального житла. Я згоден із вами, що черга на житло була і залишається. Влада реєструє всі заяви як на першочергове, так і на повторне поліпшення житлових умов.

Я мав зустріч із головою правління Нацбанку України Володимиром Стельмахом. Він запросив із собою Віктора Капустіна, керуючого «Ексімбанком». Попередньо ми домовилися про те, щоб цього року затвердити програму пільгового кредитування щонайменше на 50 чи 70 мільйонів гривень на 5 або 7 років тільки для будівництва житла пільговикам і соціально незахищеним сім’ям, які стоять у тій великій черзі.