Тепер і Татарка – елітний мікрорайон

Ще донедавна Татарка вважалася не вельми привабливим мікрорайоном столиці: тут переважали забудови минулого, а то й позаминулого століть, подекуди вже такі, що вікнами повгрузали у землю. Та й транспортне сполучення було примітивним – один-єдиний 31-й автобусний маршрут. Нині ж сюди їздять не лише на привабливих «Богданах», але й на розкішних авто, бо на очах за кілька літ виросли красені-новобудови. Певна річ, теж привабливі, розкішні. І що не рік, то густішає їх, а отже, зменшуються зелені острови, де тутешні мешканці люблять відпочивати.

– Бувало, у вихідні усією сім’єю виходили на схили у гай, на лоно природи, – не без пристрасті розповідає Ніна Кирилівна Пустовіт. – Теперечки там, якщо не гаражі, то будівельні майданчики. Останньою краплею, яка переповнила наше терпіння, стало повідомлення про намір збудувати висотний дім поряд із будинком № 9 на вулиці Печенізькій.

Чутки про майбутню забудову біля дитячого скверу вмить облетіли весь мікрорайон, і мешканці почали гуртуватися. Недавно відбулося вже третє зібрання громади. Цього разу долучилися представники Шевченківської райдержадміністрації, районного комітету Соціалістичної партії України. Захищати своє право на відпочинок, безпечне житло вийшли з плакатами навіть люди похилого віку і дітлахи.

Мешканці обурені не лише тим, що майбутній забудовник зазіхнув на зелену оазу мікрорайону, а й тривожаться: схили Татарки піщані – не встигне добряче грюкнути сваєзабивна техніка, як посунуться сусідні будинки. На деяких тріщини вже й так добрячі. Надія Процько, яка мешкає на вулиці Отто Шмідта, 26«б», схвильована ще й тим, що фірма, яка орендує тут приміщення, претендує на прибудинкову територію. Мовляв, це наша земля і вам тут нічого ходити та паркувати свої автомашини. Поставили навіть шлагбаум. А на схилах начебто мають намір будувати котеджі. Неподалік Макаріївської церкви їх вже чимало – величніші, ніж Божий храм.

– Складається таке враження, – не приховує свого обурення пані Надія, – що у нас спочатку створюють проблеми, щоб було з чим боротися.

Громада, яка зібралася біля дитячого майданчика, з нетерпінням чекала, що їм скаже місцева влада, їхні депутати.

– Ми не залишимо вас наодинці з цією проблемою, – запевнив присутніх голова Шевченківської райдержадміністрації Микола Харитончук. – Не допустимо, щоб цей зелений куточок столиці перетворився на будівельний майданчик. Якщо інвестор має намір споруджувати тут щось, то має щонайперше порадитися з громадою, отримати у неї дозвіл на будівництво. У Києві є містобудівна рада, яка, гадаю, прислухається до вашої думки і прийме виважене рішення. На лівому березі Дніпра достатньо землі, аби споруджувати висотки.

Такої ж думки і депутат Київської міськради по цьому виборчому округу Ганна Матіко-Бубнова:

– Без вашої згоди ніхто не посміє привозити на Татарку будівельну техніку. Ми не дозволимо знищити дитячий скверик.

Громада прийняла відповідну резолюцію, яку надіслали міському голові Олександру Омельченку.