Газифікацію завершать цього року

Не всі кияни, які проживають у центрі, мабуть, знають про існування мікрорайонів Добрий шлях, Забайків’я або хутір Мриги. Але міське керівництво про них не забуває, адже програма перетворення районів малоповерхової забудови (приватного сектора) на цивілізовані, облаштовані каналізацією, водопостачанням, телефонами тощо має завершитися до 2010 року. Саме тому минулої п’ятниці засідання розширеної колегії КМДА було виїзним – цього разу у Солом’янському та Голосіївському районах.

Майже шосту частину Солом’янського району – 793 гектари – займають мікрорайони Совки, Жуляни, Олександрівська слобода, Батиєва гора та Караваєві дачі. Тут проживає понад 14 тисяч мешканців. Ледь автобус устиг звернути із сучасної автомагістралі, як столичний вигляд вулиць перетворився на сільський пейзаж. Ми проїжджали вузенькими вуличками приватного сектора і дивувалися буянню зелені, палацами і напіврозваленими хатинками, різношерстними парканами. Не встигли сповна намилуватися краєвидом, як колона зупинилася. Міський голова одразу «пішов у народ». Дізнавшись від місцевих мешканців про всі негаразди, почав знайомитися із стендами і проектами будівництва інженерних мереж. Пояснення із знанням справи давав перший заступник голови Солом’янської РДА Петро Матвієнко.

Проблемні питання пан Матвієнко окреслив одразу: у приватному секторі відсутня каналізація, необхідна реконструкція водопостачання, потребують завершення телефонізація та газифікація. Розроблено схему забудови Жулян, вона затверджена містобудівною радою і постійними комісіями Київради з питань землекористування та містобудування, лишається схвалити схему на сесії Київради. Програмою капітальних вкладень на 2005 рік на виконання усіх робіт передбачено 13,85 мільйона гривень, із яких кошти міського бюджету складають дев’ять мільйонів, а решта – з районного. Однак окремі об’єкти потребують значно більших вкладень: наприклад, кошторисна вартість каналізування мікрорайону Совки становить 8,5 мільйона, а 2005 року на ці потреби передбачено лише два мільйони.

Олександр Омельченко запропонував вибрати одну з червневих сесій (16 або 30 червня), на якій Київрада прийматиме остаточне рішення щодо Жулян. І зазначив:

– Телефонізацію і газифікацію маємо завершити цього року. Щодо каналізування. Тільки-но буде освоєно вже виділених два мільйони, одразу ж надамо нові кошти, щоб їх вистачило до кінця року. До 28 серпня наступного року побудуємо на Совках церкву Пресвятої Богородиці.