Два мішечки для відходів

Проблема переробки сміття у Києві стоїть надзвичайно гостро. Столичне керівництво настійливо шукає виходу із складної ситуації. Він є, про що свідчить відкриття першої в Україні сміттєсортувальної станції («Вечірній Київ» розповів про неї 7 червня). Але це – перспектива. Адже на міському звалищі, так званому полігоні № 5 у селі Великі Дмитровичі Обухівського району, не все гаразд.

Днями полігон № 5 відвідав Київський міський голова Олександр Омельченко. Він сказав, що Києву потрібен 21 мільйон доларів, аби придбати установку із переробки фільтрату і привести технологію утилізації сміття до європейського рівня. За словами першого заступника голови правління «Київспецтранс» Анатолія Смілянця, міська влада має визначити подальшу долю полігону: закрити його чи обійтися очисткою. Адже тут накопичилося близько 300 тисяч кубометрів фільтрату. На полігоні працює установка, що переробляє майже 85 тисяч кубометрів фільтрату на рік, але потрібна ще одна, щоб переробити весь фільтрат. Поки що він зберігається у чотирьох озерах, однак частина фільтрату потрапляє до ґрунтових вод, що спричиняє їхнє забруднення, а за якийсь час може перерости у техногенну катастрофу.

– У червні-липні завершимо вивчення проблеми побутового сміття, його переробки та утилізації, – зазначив Олександр Омельченко. – Ми маємо прийняти безпомилкове рішення. Цього року у бюджеті додатково буде затверджено щонайменше 21 мільйон доларів, а потім відбудуться тендери на закупівлю найкращих німецьких машин.

Наступного дня, під час виїзної наради КМДА у Солом’янському районі міський голова навіть почав агітувати за роздільне збирання побутового сміття:

– Ви знаєте, як ми збираємо непотріб: в одне відерце потрапляє все – від харчових відходів до скла, цегли тощо. Сьогодні збирання побутових відходів у Києві в такому ж стані, як сто років тому. Я бачив у Брюсселі, що там сміття збирають у три мішечки. Нам поки що достатньо і двох – для органіки та решти відходів. Сміттєвоз забиратиме їх і везтиме на сортувальну станцію, де сміття перероблять і спресують. Хочу, щоб ви знали: Україна підписала документ, за яким сміттєспалювальні заводи будуть, так би мовити, легітимними лише до 2008 року. А потім для країн-порушників передбачено колосальні штрафи і санкції.

Ми відкрили першу сміттєсортувальну станцію, а їх столиці потрібно п’ять, нагадав Олександр Омельченко. Одну на Корчуватому відкриємо ще до кінця року, затверджено проект ще однієї на Осокорках-Позняках. У подальшому питання стоятиме так: якщо сміттєвоз приїде на подвір’я і там сміття не буде у мішечках двох кольорів, він вивозити непотріб не буде. Ви будете скаржитися, сварити мене, але сміттєвоз все одно вивозити непотріб не буде, доки ви не почнете сортувати побутові відходи. Учора на полігоні № 5 я сказав, що легше знайти 21 мільйон доларів, ніж навчити киян сортувати сміття. Брюссель привчав своїх мешканців до цього три роки. Ми підемо на те, щоб на наступний рік у бюджеті передбачити гроші на целофанові мішки для сміття для тих киян, які не в змозі їх придбати самі. Але ми маємо перейти на технології сортування сміття. Без цього не обійтися.

Учасники виїзної наради побували на сміттєспалювальному заводі «Енергія», аби дізнатися, наскільки він забруднює атмосферу і чи готовий до прийому відсортованого непотребу. Півтора року тому за участю данців тут встановлено нове обладнання, що дозволяє контролювати процес спалювання. Директор заводу Сергій Крикун продемонстрував можливості обладнання, яке контролює і регулює всі параметри процесу. Екологи вважають, що завод потребує модернізації – встановлення до трьох існуючих систем очищення газів ще трьох. Це дозволить і надалі спалювати побутове сміття. Але питання існування «Енергії» обговоренню не підлягає: завод існуватиме, доки столиця не побудує необхідної кількості сміттєсортувальних станцій.