Через Київ – до Ліона

Починаючи з 2000 року, у Франції щорічно проходять міжнародні змагання з футболу за «Кубок націй Данон» серед дітей 10-12 років. Виборювати перемогу у цій світовій футбольній першості, визнаній ФІФА та УЄФА, приїжджають найкращі любительські команди з багатьох країн світу.

Цього року фінал відбудеться на початку вересня в Ліоні – футбольній столиці Франції. Тут зберуться команди 32 країн світу, щоб ушосте розіграти «Кубок націй Данон», яким переможця власноруч нагородить прославлений французький футболіст Зинедин Зидан – «хрещений батько» дитячого чемпіонату.
Приємно, що у нинішній світовій футбольній фієсті візьмуть участь і юні українці. Це право отримала команда з Володимира-Волинського, яка здобула перемогу у національних змаганнях, що проводяться компанією «Данон-Україна» разом з Асоціацією аматорського футболу України. Шлях до Кубка хлопчаків із Волині був нелегким. Адже змагання розпочалися ще у вересні минулого року. За право участі у фіналі турніру боролися 54 тисячі шкільних футбольних команд, або майже 2,5 мільйона підлітків. У квітні та травні цього року в усіх регіонах України відбулися відбіркові матчі, які й виявили вісім кращих команд, що потрапили до Всеукраїнського фіналу «Шкіряний м’яч – Кубок націй Данон» у Києві. Окрім волинян, за право поїхати до Франції змагалися також хлопчаки з Білої Церкви, Запоріжжя, Макіївки, Судака, Сум, Тульчина та Ужгорода.

Українська команда 2000 року вже брала участь у «Кубку націй Данон». Тоді наші футболісти не тільки показали змістовну гру, а й стали призерами, посівши третє місце.

Директор компанії «Данон-Україна» Альберто Сальвіа не приховував радості від того, що й цього року до участі в Кубку запрошено команду України – країни з добрими футбольними традиціями, клубами та гравцями світового рівня, і щиро сподівається на успішний виступ команди з Володимира-Волинського.

«Наші хлопці налаштовані по-бойовому, – говорить президент клубу «Шкіряний м’яч», колишній капітан київського «Динамо» Андрій Біба. – Вони демонстрували красиву, емоційну, динамічну гру. Іноді навіть не вірилося, що гравцям лише по 12 років! Це – справжні фанати футболу, і я впевнений, що на них чекає велике майбутнє».

До речі, на турнір юних «Кубок націй Данон», що проводитиметься у Ліоні на стадіоні «Жерланд», продаватимуть квитки, як і на матчі дорослого чемпіонату. А всі кошти, отримані від цього, організатори передадуть до Європейської асоціації боротьби проти лейкодистрофії.