«Крихітка Цахес»: усюди, крім Марсу

Одна з найоригінальніших українських груп – «Крихітка Цахес» – нарешті випустила дебютний альбом «На першому місці». Для всіх музикантів групи на першому місці – любов та музика.

Група «Крихітка Цахес» уперше виступила на фестивалі «Рок-Екзистенція» 1999 року, й відтоді стабільно та плідно пише актуальні пісні. Важко знайти в Києві іншу групу, яка була б настільки відома у вузькому колі меломанів, і залишалася б загадковою для більшості інших слухачів. Музиканти й самі розуміють цей парадокс. «Ми – одна з найкращих українських груп, залишилося стати однією з найулюбленіших», – каже вокалістка, художній керівник, відповідальна за ідеологію в групі Каша Сальцова.

За її словами, платівка «На першому місці» могла бути випущена ще кілька років тому, але «Крихітка» чекала, поки робота «дозріє». На диск не увійшло навіть кілька популярних пісень із ранньої творчості колективу, оскільки вони не вписуються в теперішню концепцію.

Крім того, всі четверо учасників групи довго зважували, чи варто загалом займатися музикою серйозно. «Крихітка Цахес» була не більше як хобі, доки музиканти робили кар’єру в інших сферах діяльності. Скажімо, сама Каша працює в рекламній компанії.

Тож «Крихіткою» її учасники почали активно займатися лише років два тому. «Платівку випускаємо зараз, тому що саме тепер оптимально сприятлива атмосфера в суспільстві для вдалого старту якісного україномовного продукту», – кажуть музиканти. На диску тринадцять пісень, а також два ремікси. Альбом записано на студії гурту «Фактично Самі» під керівництвом Олега Артима та Артура Даніеляна. У запису платівки брали участь музиканти Аліна Лерман (скрипка), Євгенія Смолянінова (віолончель), ді-джей Архітектор Мендисабаль («Тартак»), група «Аби МС».

Уже знято відеокліп на пісню «Вменеємен», наступний претендент на відеовтілення – заголовна композиція альбому «На першому місці». Загалом, за найближчі півтора року «Крихітка Цахес» планує зняти 5-6 роликів, і вже накопичує матеріал для наступного альбому.

У групи нема продюсера, тому підписанням контракту з компанією звукозапису займалася сама Каша. Поставилась до цієї справи дуже відповідально – обійшла ледь не всі компанії в Україні, зупинившись нарешті на українському представництві «EMI». Умови контракту – дуже жорсткі, й тому, аби хоч трішки їх послабити, «Крихітка» попросила зробити суто бюрократичне уточнення: «контракт дійсний на всій території України, крім Марсу».

Крім музичних, Каша Сальцова має і літературні амбіції, адже пише – з п’яти років. Можливо, незабаром видасть книгою нотатки, над якими періодично працює.