«Вирок надішліть поштою»

Судове засідання добігало кінця. 23-річному вбивцеві мали оголосити вирок. У приміщенні запанувала тиша. Затамувавши подих, усі присутні не зводили очей з Віталія, прагнучи зрозуміти, як він сприйме почуте покарання. А Віталій уже не міг  витримувати на собі погляди: вбитий горем – дружини та докірливий – матері загиблої дівчини. Хриплим, немов не своїм голосом, звернувся до судді. Попросив, аби  його негайно відправили до камери, а вирок – надіслали  поштою…

До правоохоронних органів Дарницького району звернулися перелякані мешканці одного з будинків. На сходинках між дванадцятим і тринадцятим поверхами вони знайшли мертву дівчину.

– У загиблої було мокре волосся, – розповідає заступник прокурора Дарницького району Руслан Пелех. – Жоден із мешканців цього будинку дівчину не знав. Не бачили навіть, з ким вона приходила. Експерти встановили, що дівчину задушили. У нас тоді не було жодних зачіпок і версій, тому скористалися послугами собаки-пошуковця. Чотириногий одразу ж узяв слід і привів нас до однієї з квартир на одинадцятому поверсі.

Опісля експерти встановлять, що ворсини, виявлені на черевиках загиблої, ідентичні тим, що на килимку біля дверей цієї квартири. Однак того дня двері правоохоронцям не відчинили. Сусіди ж повідомили, що в квартирі ніхто не мешкає…

Докази – річ уперта

У процесі слідства господарів квартири таки знайшли. Вони переконали правоохоронців, що в помешканні не живуть. Мовляв, планували здавати його в оренду. На цьому нібито коло й замкнулося.

На запитання, хто міг би навідуватися до квартири, господарка тільки розводила руками.

– Зараз нам не до цього, – зауважила вона, – донька щойно народила дитину, тому маємо інші клопоти. Планували спочатку забрати її з пологового будинку, а вже потім шукати квартирантів…

Коли правоохоронці попросили показати квартиру, жіночка сказала, що це може зробити її зять. Тільки спершу треба його «розворушити» після веселої ночі, бо аж до ранку святкував народження дитини.

З похмілля хлопець ще довго не міг второпати, що від нього вимагають і чому до них завітала міліція. На запитання, коли останній раз навідувався до тієї квартири, відповів, що кілька тижнів тому.

Коли чоловік відчинив двері, перше, що впало в очі правоохоронцям, – мокра ганчірка зі шваброю. Отже, тут нещодавно мили підлогу. Під час обшуку було знайдено рожеві шкарпетки, а у ванній кімнаті – волосся з голови загиблої.

Обличчя молодика враз зблідло, а на очах з’явилися сльози. Тремтячим голосом він попросив запальничку й почав свою розповідь.

Свято закінчилося трагедією

Як тільки дружину забрали до лікарні, він не міг всидіти вдома. В його душі боролися дві стихії – радощі й хвилювання. Спочатку він трохи випив, а потім зателефонував приятелеві. З ним поїхали до найближчого кафе. Гуляли цілий вечір, а коли в голові затуманилося, подалися шукати пригод. На вулиці зустріли двох дівчат, які пили пиво й весело щебетали. Познайомилися, розбалакалися. Віталій запропонував одній з них поїхати до нього в гості. Оксана, не вагаючись, погодилася. Молодик упіймав таксі, по дорозі заїхав додому, узяв гроші й ключі від порожньої квартири і повіз туди нову знайому.

Спочатку насолоджувалися вином та слухали музику. А потім між ними виник конфлікт. Залишається лише здогадуватися, через що. Віталій свідчить, начебто Оксана накинулася на нього з докорами, що той не має коноплі. Згодом у дівчини почалася істерика. Зв’язавши, Віталій потяг Оксану до ванної кімнати охолодити її голову, сподіваючись, що та нарешті вгамується. Однак гостя розійшлася не на жарт і цим ще дужче розлютила Віталія. Тоді він потягнув дівчину до кімнати, і задушив. Прозріння настало надто пізно, коли збагнув, що вона мертва. Хміль одразу ж розвіявся. Ураз згадав про молоду дружину. Мов обпечений, схопив мертве тіло, виніс із квартири, озираючись на всі боки, й поклав його на сходинках поверхом вище. Нашвидкуруч прибрав у квартирі й, замкнувши двері, побіг додому. А в цей час його дружина народила дитину…

Як з’ясувалося, 23-річна Оксана була студенткою. Єдиною дитиною в батьків. Звістка про її смерть шокувала обох. Ще й досі вони, мабуть, не можуть повірити, що їхньої донечки вже немає.

А в родині Віталія так і не збагнули, як таке могло статися. Хлопець ніколи не виявляв агресії. Був лагідним і уважним до рідних, дружини. Після служби в армії одразу одружився, влаштувався на роботу. Дбав про сім’ю. Дружину просто обожнював. Дізнавшись, що вона вагітна, із нетерпінням лічив дні й години, коли нарешті з’явиться омріяна дитина.

Чому так сталося, лише Господь відає.

– Віталія засудили до 10 років позбавлення волі, – продовжує Руслан Миколайович. – Страждання й докори сумління мучитимуть його ще довго. Звичайно, хлопець чудово розуміє, що в цій жахливій трагедії винна лише горілка. Однак власною свободою й великою часткою життя доведеться розплатитися за те, що дозволив «зеленому змієві» на кілька годин заволодіти своїм розумом.