«Чисте повітря» псують несправні авто

Кожен сьомий автомобіль, що пересувається столицею, – екологічно небезпечний і має підвищений вміст шкідливих речовин у відпрацьованих газах. Такого висновку дійшли фахівці столичної Державтоінспекції, обстеживши понад сім тисяч авто. Нехтують екологічними вимогами не тільки автолюбителі, а й потужні перевізники.

– У ході операції «Чисте повітря» обстежували автогосподарства, які займаються перевезенням пасажирів чи доставкою вантажів. Як результат, виявлено 1743 автомобілі, що працювали на лінії з підвищеним вмістом шкідливих речовин у відпрацьованих газах двигунів, – каже заступник начальника столичного ДАІ Олександр Підшморга. – До адміністративної відповідальності притягнуто 267 посадових осіб. За підрахунками спеціалістів транспортні засоби «забезпечують» понад 70 відсотків шкідливих викидів в атмосферу. Тому завершення спеціальної операції не означає, що контроль послаблено. Співробітники ДАІ проводять постійний моніторинг. У структурі державтоінспекції вже два роки функціонує екологічний відділ. До перевірок автотранспорту залучають і співробітників районних підрозділів ДАІ.

За порушення екологічних норм законодавством України передбачено адміністративне покарання від 8,5 до 17 гривень. Це стосується власників індивідуального транспорту. Для водіїв державного або приватного підприємства, які порушили екологічні норми, встановлено штраф від 34 до 68 гривень. Стягують його з осіб, відповідальних за випуск на лінію транспортних засобів у неналежному стані.

– За певних умов співробітник ДАІ може заборонити експлуатацію несправного авто, вилучивши номерний знак, – веде далі Олександр Підшморга, – але відразу після усунення недоліків держномер повернуть власникові. Відремонтувати автомобіль і отримати новий талон токсичності нескладно – майже всі станції технічного обслуговування мають необхідну сертифікацію. А талон токсичності дійсний протягом трьох місяців.