Житомирський зразковий

Кілька років тому на вулиці Промисловій, 5, що в Житомирі, містилося професійно-технічне училище № 8. Тутешні будівлі мали сиротливий вигляд. Воно й не дивно: робітничі руки нині в Україні не в пошані. Ледве не вся країна подалася в бізнес. Торгувати сумнівної якості імпортним ширужитком. Тож училище стало зайвим. Стояло забутим і занедбаним. Поки на обрії не з’явилися прикордонники. Вони уважно обстежили територію, зваживши всі «за» й «проти», вирішили, що кращого місця для Житомирського прикордонного загону Північного регіонального управління Державної прикордонної служби України (ДПСУ), годі й шукати.

Незабаром, завдяки натхненній праці воїнів і будівельників, перед очима житомирян постав чудовий комплекс споруд, що відповідає найсучаснішим вимогам. До речі, за понад сімдесятирічну історію СРСР радянська влада лише в двох загонах спромоглася на щось подібне. Україна ж значно швидшими темпами просувається в цьому напрямі. Як результат, днями начальник Житомирського прикордонного загону полковник Юрій Снісар разом із головою ДПСУ генерал-полковником Миколою Литвиним презентували громадськості перший зразковий український підрозділ. Він, по суті, вважається еталоном для решти наших прикордонних загонів.

На свято відкриття завітав секретар Ради національної безпеки й оборони Петро Порошенко. Високого гостя Микола Литвин ознайомив із облаштуванням державного кордону, основними показниками діяльності, а також пріоритетами розвитку ДПСУ.

Далі – перерізання символічної стрічки, вручення ключа й огляд усього господарства нового загону. Пан Порошенко, ветерани-прикордонники, офіцери, представники громадськості, журналісти – всі були задоволені.

– Ми демонструємо не будівлі на певній території, а шлях реформування й водночас створення найсучаснішої інфраструктури прикордонної служби України, – пояснював генерал-полковник Литвин. – Цьогоріч плануємо ввести в дію ще 18 нових підрозділів з охорони державних рубежів. За три роки спокій українців оберігатимуть лише контрактники. Початковий оклад для рядового становитиме близько 700 гривень.

Сподіватимемось, такий розмір зарплатні зацікавить охочих поповнити лави українських прикордонників. Адже за оптимальної чисельності 50 тисяч воїнів нині їх налічується всього 39 тисяч.

– За родом своєї діяльності довелося побувати в різних військових підрозділах. Скажімо, в наших миротворців у Косово, Іраку не поганий побутовий рівень. Відповідно й службу несуть, – каже Петро Порошенко. – Але у Житомирському прикордонному загоні ліпше. Тут справді як удома. Охоронцям державних рубежів є чим звітувати перед уславленими сивочолими ветеранами. Вони передали кордон у надійні руки.

Побудова цього загону обійшлася в чотири мільйони гривень. Гроші невеликі. А зроблено чимало, що означає: державні кошти тут використано з максимальною ефективністю для потреб прикордонника.