Уряд молодої толерантності

Молодіжний уряд України провів перше відкрите засідання оновленого складу (приблизно наполовину він змінився). Урядовці задекларували себе як «команда людей, які за своїми професійними, діловими та морально-етичними якостями готові вже до керівництва державою», тобто «готовий резерв влади».

Щоправда, це оновлення важко назвати люстрацією, оскільки в Молодіжному уряді залишилися персони, які на минулих президентських виборах підтримали Віктора Януковича. Однак прем’єр-міністр Молодіжного уряду Костянтин Захаренко вважає, що цих людей не варто звільняти: вони не порушували законодавства, зокрема виборчого. Дивна позиція, якщо зважати на те, що в уряді мають бути політики-однодумці, а не хаотичне об’єднання законослухняних людей. Важко розраховувати на силу такої «коаліційності», якщо один підтримує програму чинного Кабміну, а інший – програму опозиції. Але такий вибір Координаційної ради, до якої входять представники 20 молодіжних організацій.

Таким чином, Молодіжний уряд можна вважати напівопозиційним. А як же тоді задекларована неопозиційність? Адже у прес-релізі записано, що «на відміну від так званих опозиційних урядів, Молодіжний уряд України готовий до конструктивної співпраці з органами державної влади задля вирішення нагальних проблем в житті країни».

Серед найбільших прорахунків нової влади Молодіжний уряд вважає недостатню відповідальність перед суспільством, неправомірність створення списку із 29 підприємств, щодо яких будуть переглянуті результати приватизації; перетворення МВС на піар-структуру, яка багато кримінальних справ не доведе до завершення. Все це мало відповідає основному принципу європейської інтеграції – формуванню правової держави, проведенню судової реформи, її уніфікації. Також у «молодих урядовців» є претензії до непублічної процедури прийняття державного бюджету.

За роки свого існування (з 1998 року) Молодіжний уряд України сприяв прийняттю Загальнонаціональної програми підтримки молоді, Програми розвитку молодіжного підприємництва, розробці Закону України «Про перше робоче місце».