Дісталося «хмарочосу»

«Вечірка» продовжує стежити за дискусією з приводу реконструкції Європейської площі і спорудженням поблизу так званого київського хмарочоса. Конкретніше – готельно-офісного комплексу «Столичний».

Наразі завершується третій тур конкурсу, оголошений замовником будівництва – компанією «Грааль» – через неспроможність визначити переможця у другому турі. Аби уникнути нарікань з боку киян і появи чергового наметового містечка, містобудівники  вирішили поцікавитися думкою громадськості й влаштували публічне обговорення поданих на конкурс проектів.

Те, що відбувалося у приміщенні Головного управління містобудування, архітектури та дизайну міського середовища, громадськими слуханнями назвати важко. Скидалося це радше на прес-конференцію, адже журналістів було більше, ніж представників громадськості. Керівників галузі містобудування теж бракувало. Цей факт одразу обурив учасників слухань і звів нанівець усі потуги влаштувати цивілізований обмін думками. До безпосередньої мети зібрання – обговорення усіх конкурсних проектів – справа так і не дійшла. Громадськість наполягала, що висоткам у центрі не місце. Поодинокі опозиційні репліки на кшталт «місту треба розвиватися» і «щороку поверховість зростатиме на вимогу часу» потопали у вирі незадоволених голосів. «п’ятдесятиповерховий велетень «розчавить» центр міста, тінь від нього, ніби капелюх, нависатиме над навколишніми спорудами», – обурювалися колишні архітектори.

Цікаво, що висотність майбутнього будинку і в попередньому турі була об’єктом гострої критики. Та якщо тоді проектувальники здебільшого пропонували споруди заввишки до 20 – 30 поверхів, то цього разу 8 з 9 проектів передбачають будівництво просто-таки гігантських паралелепіпедів і навіть трапецій! Генеральний директор «Граалю» Ірина Окунєва запевняла, що побажання киян врахували ще в попередньому турі, а умови теперішнього змінили відповідно до вимог фахівців-архітекторів. Проте виявляється, що найсуперечливіше питання висотності залишилося без змін.

Чи височітиме над Хрещатиком «хмарочос», остаточно має з’ясуватися найближчим часом. Днями журі намагатиметься підбити підсумки третього туру і конкурсу загалом. Що буде, якщо і цього разу 19 фахівцям не поталанить з визначенням переможця – поки невідомо. Незрозуміло також, чи вплинуть результати слухань на подальшу долю Європейської площі. Хоча перший заступник головного архітектора Києва Андрій Миргородський пообіцяв, що думку громадськості доведуть до відома членів журі обов’язково.