Фінансову «ковдру» ділять не по-братськи

Розмови про виробництво м’яса, а надто про ціни на нього, тривають на всіх рівнях. Але ж відомо, що розмовами ситий не будеш. Люди чекають не дочекаються обіцяної дешевої свинини, телятини, курятини. Що стосується птиці, то не маємо гнівити Бога, бо сьогодні її м’ясо найдоступніше для українців. Птахівники прагнуть дотримувати слова.

Два місяці тому задля стабілізації ситуації на ринку м’яса керівники найбільших птахівничих фабрик України підписали з урядом меморандум. Вони зобов’язувалися зменшити оптові ціни на курятину та розпочати поступове збільшення обсягів її виробництва. За п’ять місяців нинішнього року реалізація м’яса птиці зросла на 60 тисяч тонн і становить 170 тисяч тонн (38% до рівня 2004 року), приріст виробництва яєць харчових становить 14 відсотків.

Як наголосив Олександр Бакуменко, голова ради директорів асоціації «Союз птахівників України», одним із головних чинників збільшення обсягів виробництва продукції птахівництва є ефективне ведення племінної справи. У держбюджеті на цей рік на фінансування загальнодержавної програми селекції у тваринництві та птахівництві визначено 124 млрд. грн., за п’ять місяців уже розподілено 40,5 млн. грн., або 33 відсотки річного обсягу фінансування. Одначе розподіл коштів ведеться непрозоро. Усім підприємствам хочеться «вкритися» теплою державною ковдрою і, звісно, кожен тягне її на себе. Мінагропрому варто було примирити виробників, а саме: прозоро, а не на розсуд чиновників, поділити бюджетні кошти для виконання програми селекції у птахівництві. Пан Бакуменко наполягає, аби цю процедуру проводили на конкурсній основі, пропонує фінансувати програму селекції у відповідності з обсягами виробництва.
А виходить так, що великі племінні господарства отримують мізер із бюджету, а дрібніші – серед перших. Одна з кримських птахофабрик забезпечена стовідсотковим фінансуванням уже на цілий рік. А у Львівській, Сумській, Черкаській областях птахофабрики нітрохи не гірші.

Кулуарний розподіл фінансів не приведе до піднесення галузі. До 2008 року вона планує виробляти по 26 кілограмів курятини на душу (майже як світовий показник). «Союз птахівників України», який об’єднує 87 провідних птахофабрик, вимушений звернутися до Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко з проханням навести лад у розподілі державних коштів.

Певна річ, уся критика адресувалася Мінагрополітиці, яка безпосередньо причетна до поділу тієї «ковдри». Під кінець прес-конференції, коли журналісти збиралися розходитися, з’явився в президії заступник аграрного міністра Іван Димчак. Він запевнив, що міністерство зробить усе, аби прозора вода не була скаламученою.

Журналісти цікавилися, чому не знижується ціна на курячі яйця. Птахівники пояснили, що вони відпускають цей товар за закупівельною ціною 2–2,20 грн. за десяток. У магазині ж вони коштуватимуть понад три. Торгівля вміє накручувати ціни.