Поляки боротимуться за Україну

Минув тиждень відтоді, як французи та голландці доволі дружно проголосували проти європейської конституції. Що це – небажання змиритися з економічними суперечками в ЄС, конфлікт релігій чи просто бажання зупинитися на цифрі 25? Саме стільки держав нині входять до Євроспільноти.

У кулуарах Європарламенту вважають, що невдача конституції ЄС на референдумах у Франції та Нідерландах відстрочує можливе затвердження нового інтеграційного документа на 5-10 років. Тож приєднання до ЄС таких країн, як Македонія, Хорватія, а також Туреччина, переносять на невизначену перспективу. Питання ж про Україну взагалі втрачає для Євросоюзу актуальність, – зазначає Мартін Шульц.

Такі заяви з Брюсселя мали б переконувати нас у песимізмі, однак остання зустріч Вишеградської четвірки, до якої входять Польща, Чехія, Угорщина та Словаччина, ініційована саме Варшавою, залишають Україні промінчик надії на інтеграцію, всупереч песимізму старожилів ЄС.

На празький конференції представники правоцентристських політичних партій країн Вишеградської четвірки однозначно проголосили, що Україна отримала історичний шанс подолати труднощі й перешкоди на шляху до демократії й розпочати процес, який не на словах, а на ділі перетворить її на квітучу і справедливу державу.

На думку голови опозиційної Громадянсько-демократичної партії Чехії Мирослава Тополанека, Чеська Республіка разом із Польщею, яка «по вуха» закохана в Україну, у разі необхідності можуть протистояти тим, хто нашу країну любить не так сильно.

Польща може навіть відкласти запланований на жовтень референдум про схвалення конституції Європейського Союзу, якщо на його саміті 16-17 червня не будуть надані єврогарантії Україні.