Премія відправляється до Риму

З метою вшанування пам’яті видатної української поетеси, громадської діячки, борця за незалежність України Олени Теліги і пошанування видатних сучасних діячів літератури і мистецтва Всеукраїнське жіноче товариство імені Олени Теліги 2000 року заснувало Міжнародну літературно-мистецьку премію імені Олени Теліги, створивши громадський комітет фундаторів та журі премії.

Першим лауреатом цієї премії стала видатна українська поетеса Ліна Костенко. Минулорічним – науковець і громадська діячка Лариса Крушельницька (Львів), котра у своїй книзі «Рубали ліс», як очевидець, повідала світові неймовірну, але створену на справжньому фактологічному ґрунті історію двох визначних патріотичних українських родів: Крушельницьких та Левицьких, які за кілька місяців були повністю знищені тоталітарною машиною.

Надійшло повідомлення від журі, що лауреатом Міжнародної літературно-мистецької премії імені Олени Теліги 2005 року визнано професора Римського університету «Ла Скап’єнца», засновницю і завідувачку кафедри україністики цього університету (першої кафедри україністики в державному університеті Західної Європи), члена Директивного комітету Італійської асоціації українських студій, а водночас наукового працівника Інституту літератури ім. Т.Г.Шевченка НАН України Оксану Пахльовську.

Премія присуджена за наукову працю італійською мовою «Civilta letteraria ucraina» («Українська літературна цивілізація»). Це перше на Заході комплексне дослідження, що відтворює тисячолітній рубіж української літератури від витоків до сучасності, інтерпретуючи культурну історію України як інтегральну частину європейської цивілізації, а також за публіцистичні статті, котрі засвідчують щире вболівання авторки за стан сучасної української літератури, її активну громадську позицію.