Про зайвий резерв і далеких родичів

Серед українських міністрів, які спілкуються з громадянами завдяки гарячому телефону, міністр оборони вирізняється повними, конкретними й максимально чесними відповідями.

Анатолій Гриценко вважає, що 1,5 відсотка валового внутрішнього продукту для армії – рівень нинішнього фінансування – аж ніяк недостатній. А от 3 відсотків вистачило б. Міністр сподівається, що його відомство, може хоча б наступного бюджетного року отримає їх.

А поки Міноборони шукає фінансові резерви. Один із таких резервів – мобілізаційний. Навіщо Україні аж сім мільйонів резервістів. Їй, відповідно до нових завдань війська, вистачило б і одного. Це дало б змогу, зокрема, скоротити половину військкоматів, які ведуть облік і організовують перепідготовку запасників. А натомість утримувати більшу кількість боєздатних частин швидкого реагування.

Під час проведення попередньої гарячої лінії Анатолій Гриценко повідомив, що в квартирних чергах відомства 45,5 тисячі осіб. Обіцяв нестандартно підійти до вирішення цього нагального питання. А перед цим досконально вивчити ситуацію. В усіх гарнізонах ревізійні комісії виявили таке: військовики приватизують кілька квартир. Торік, припустимо, за місцем колишньої служби, нині – на новому місці. Звісно, таким чином забезпечують житлом і родичів. А ще ті, хто стоять у довжелезних чергах на отримання квартир чи покращення житлових умов, «роблять» членами своїх сімей дідусів та бабусь, тещ і тестів, які, зрозуміло, не поїдуть за ними в гарнізони.

Тож міністр оборони зазначив, що за час, який минув від попереднього телефонного спілкування, квартирна черга скоротилася на 1438 осіб. Нестандартним кроком керівник відомства вважає публікацію в газеті «Народна армія» списків людей, які отримують квартири. Це, безперечно додає прозорості процесу.

Міністр повідомив, що влада для пайового будівництва житла надала цього року армії додатково 100 мільйонів гривень. Замовляти віднині міністерство буде лише двокімнатні й трикімнатні квартири, аби на відомче житло не розраховували далекі родичі військовослужбовців.