Проти легалізації наркотиків

Міністерство охорони здоров’я України в квітні видало наказ «Про розвиток та вдосконалення замісної підтримуючої терапії для профілактики ВІЛ/СНІДу серед тих, хто вживає наркотики». А Кабмін відповідною постановою вніс зміни до переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, що передбачає застосування поряд з іншими препарату Еднок (бупренорфіну гідрохлорид) та замінника героїну-метадону. Передбачається побудова цілої господарської інфраструктури з обігу і використання Едноку, який надходитиме в рамках гуманітарної допомоги, що надається Міжнародним альянсом з ВІЛ/СНІД. А розподілятиме препарат Київська міська наркологічна клінічна лікарня «Соціотерапія». Цією програмою уряд намагається зменшити кількість наркозалежних, яких в Україні налічується понад два мільйони, та хворих на ВІЛ/СНІД. До речі, така практика боротьби з наркоманією існує в деяких країнах Європи, зокрема Голландії.

Політична партія «Трудова Україна» виступає проти програми, яка поки що на стадії експерименту.

– Ми занепокоєні цими діями, які фактично узаконюють наркоманію, – заявила заступник голови «Трудової України» Олександра Кужель. – Препарат метадон, який пропонується вживати наркозалежному замість героїну, як й інші медикаментозні засоби, неспроможні реабілітувати людину. Адже наркоманія – це не лише питання фізіологічної та психологічної залежності. Це й моральна та духовна руйнація особистості, яку слід не механічно, а органічно й комплексно лікувати, повертаючи до повноцінного життя.

Пані Кужель навела приклад: легендарний Джон Леннон теж намагався позбутися героїнової залежності, замінюючи наркотик метадоном. Проте «ломка» після його вживання була в 20 разів сильнішою.

Проти цієї програми виступає і батьківський комітет по боротьбі з наркотиками.

– Те, що пропонують нашим дітям – це безвідповідальні дії чиновників! – обурювався голова цієї громадської організації Анатолій Гевліч. – Автори замісної терапії намагаються переконати нас, що чотирирічне вживання метадону замість героїну дає позитивні результати. Але більшість наркозалежних умирає раніше!

Партія «Трудова Україна» та батьківський комітет як альтернативу цій програмі пропонують свою модель реабілітації наркохворих. Для ефективної терапії важливо створити соціальне середовище, до якого залучити людей, що позбулися наркозалежності й можуть слугувати позитивним прикладом для хворих.