Закон у пакеті, вибори в рулоні

Над зачаттям нового парламенту соціологи пропонують замислюватися вже нині. «Залишилося десять місяців, а розумні люди думають про такі речі заздалегідь, щоб поставити попередні діагнози», – пожартувала науковий керівник фонду «Демократичні ініціативи» Ірина Бекешкіна. Свої перші прогнози політики та експерти виклали під час каскадного засідання Національного прес-клубу реформ «За якими правилами відбуватимуться вибори-2006?»

Квітневі опитування «Демініціатив» визначили такі рейтинги потенційних учасників виборів: Партія регіонів – 13 відсотків, «Батьківщина» і Народний союз «Наша Україна» – по 11 відсотків, «Наша Україна» Віктора Пинзеника – 8 відсотків, на один менше у Соцпартії, комуністи отримали 6,5 відсотка, прогресивні соціалісти під орудою Наталії Вітренко і об’єднані есдеки – по 4 і 3 відсотки відповідно. Чверть населення, яка ще не визначилася, на вибори зазвичай не приходить. Дослідження засвідчили, що, коли біля назви блоку з’являється прізвище Ющенка, симпатії до політоб’єднання істотно зростають. Уперше провладні партії, до яких зараховують «Батьківщину», НСНУ, партії Костенка й Тарасюка, СПУ та Народну партію, помінялися місцями з опозиційними («регіонали», СДПУ(о), КПУ, ПСПУ). За провладних цього разу мають намір голосувати удвічі більше громадян, ніж за їхніх конкурентів. Соціологи прогнозують, що лідери рейтингів разом можуть здобути навіть конституційну більшість (дві третини голосів) у парламенті, якщо різко не погіршать своїх позицій. Таке, за словами Ірини Бекешкіної, може статися хіба що через серйозні обвали економіки. Але навіть у такому разі це не означатиме одночасного зростання рейтингів опозиції.

Її колега з центру імені Разумкова Юрій Якименко прогнозує, що провладні партії займуть більш як половину парламентських крісел, навіть коли Олександр Мороз піде в самостійну політичну гру. Результати опитувань цієї організації не дуже відрізняються від «Демініціатив». Хіба що партії Литвина і Вітренко у них не перетинають тривідсоткового бар’єру, а партія Юлії Тимошенко різко набирає бали. У відставку прем’єрки і формування під її знаменом нової опозиції Юрій Якименко не вірить: «У влади працює інстинкт самозбереження. Хоч би що казали, а цій команді добре разом». Разумковці дослідили електоральну базу «передовиків». НСНУ і «Батьківщина» спираються переважно на жителів сіл і невеликих міст центральної та західної України із середнім рівнем доходів. Те саме можна сказати і про СПУ та Народну партію. Комуністи ділять одне електоральне поле з «регіоналами»: більшість їхніх прихильників живе на сході у великих містах.

Хоч як дивно, навіть після конфліктних бюджетних рішень за результатами соцдосліджень фонду «Демократичні ініціативи» малий бізнес підтримує владу так само, як і два місяці тому. А партія «Пора», яка наголошує на конфлікті влади з підприємцями, навіть якби була зареєстрована, не набрала б і піввідсотка голосів.

Невідомо поки що, як відбуватимуться місцеві вибори. Експерт Агентства США з міжнародного розвитку Володимир Ковтунець передбачає, що у вересні новий закон набуде чинності. Тому 2006 року голів і депутатів усіх місцевих рад, окрім сільських і селищних, ми обиратимемо на пропорційній основі. «Однак сподіваюся, що такий експеримент буде останнім. Не більш як 20 відсотків українців хочуть голосувати за закритими партійними списками. Італія і Франція давно відмовилися від такої системи», – додав Володимир Ковтунець. Крім того, багато партій не мають навіть районних осередків. Тож коли вони їх швиденько не створять, у певних місцевостях не буде з кого вибирати.

Народний депутат Юрій Ключковський заперечив, що при «мажоритарці» округи просто купуються і до влади приходять кволі політичні течії. Він наполягає на пропорційному представництві, але згоден, що систему треба доопрацювати. Приміром, у деяких країнах вказується весь виборчий список партії чи блоку. Громадянин бере бюлетень улюбленої політичної сили і ставить помітку навпроти одного прізвища. У нас така система не запрацює, доки виборець не перестане боятися, що хтось побачить, чий бюлетень він обрав. Член ЦВК Валентина Завалевська розповіла, що 2006 року в бюлетені вказуватиметься назва політичної сили і перша п’ятірка її списку. Якщо всі 126 красивих і різних партій захочуть позмагатися, то бюлетень читатимемо як «Війну і мир» – у рулоні.