Було ваше – стане спільним

Пікетування мерії вже стало настільки звичним явищем, що без протестувальників майданчик перед будинком здається порожнім.

Та серед пікетників – не лише ті, хто незгодний із якимось будівництвом. Чимало й таких, яким на протест виходити треба було б до відомств, які зволікають з передачею до комунальної власності столиці своїх житлових будинків, гуртожитків та об’єктів соціальної сфери. Саме в таких приміщеннях виникають проблеми з водою, теплом, електрикою та ремонтом споруд. Тому столична держадміністрація регулярно заслуховує це гостре питання на своїх розширених засіданнях колегії.

У Шевченківському районі багато негараздів, пов’язаних із відомчим житлом. Зрозуміло: тут 305 таких будинків, з яких передати до комунальної власності повинні 241. Голова Шевченківської райдержадміністрації Микола Харитончук розповів, що станом на 1 січня було прийнято 188 будинків, більшість із яких має незадовільний технічний стан, і відомства не усувають недоліки. Керівники деяких відомств ігнорують розпорядження КМДА про передачу житла місту. Микола Васильович навів кілька прикладів. Будинок на вулиці Шолуденка, 31 належав сумнозвісній «ДУСі», яка, передавши споруду, не передала на баланс району теплові мережі. Прийнято 20 будинків від мотозаводу і під час їх підготовки до опалювального сезону довелося вкласти 450 тисяч гривень, аби подати в них тепло. Деякі відомства примудрилися зарахувати житлові будинки до статутного фонду і продати їх разом із мешканцями. Вже два роки триває «війна» за мешканців таких будинків на вулицях Тропініна та Нагірній. Але ні прокуратура, ні суд їх не захистили. Люди стають заручниками ситуації. Понад 8,2 км зовнішніх мереж у районі фактично не мають господаря – відомства їх не передали, і самі не доглядають. Протести і скарги кинутих відомствами напризволяще людей змушують районну владу приймати до комунальної власності занедбані будинки. А далі на заваді нормального обслуговування стають енергетики: «Київенерго» відмовляється приймати несправні інженерні мережі, «Водоканал» – водогони.

І все ж процес передачі відомчого житла до міської власності, хоч і поволі, триває. За період із 1996 року передано вже 1408 будинків загальною площею 5,8 млн. кв. м.  Але основні претензії, хоч як дивно, в комунальників виникають до «своїх» служб – передусім «Київенерго». Формально енергетики, можливо, і мають рацію: часто-густо на мережі відсутня технічна документація, іноді без неї навіть неможливо визначити, де прокладено трубу чи кабель. А якщо відомства ще й заборгували енергетикам, ті принципово не приймають зовнішні кабельні та теплові інженерні мережі. Серед таких боржників начальник Головного управління житлового господарства Віктор Вакараш назвав завод «Більшовик», «Київміськбуд», підприємство «Агропромбудіндустрія». Він переконаний, що найбільшою перешкодою в передачі житла стало небажання відомств предметно зайнятися підготовкою всього комплексу будинків, інженерних мереж та об’єктів комунального призначення. Ще належить прийняти до комунальної власності 669 житлових будинків площею
2,5 млн. кв. метрів, 172 будинки районні держадміністрації забирати відмовляються, бо вони старезні, барачного типу, визнані непридатними для проживання або в них створено товариства співвласників багатоквартирних будинків. Голова Шевченківської райдержадміністрації Микола Харитончук вважає:
– Усі будинки необхідно приймати до комунальної власності. Адже щодалі вони перебуватимуть у власності відомств, то більше руйнуватимуться, приходитимуть до санітарної невідповідності. Це компрометує владу, депутатів. Ми готові прийняти будинки у тому стані, в якому вони перебувають. Але у бюджеті наступного року необхідно передбачити кошти на приведення занедбаних будинків до нормального стану.