Пора для оздоровлення

Як учні й студенти відпочиватимуть та набиратимуться сил влітку? Про це у столичній мерії розповідав начальник Головного управління у справах сім’ї та молоді КМДА Олександр Кулик.

– Із приходом нової влади в Україні підхід до проблем здоров’я набув конкретного характеру, – зазначив посадовець. – Раніше держава ставила перед нами завдання з кожним роком збільшувати на десять відсотків кількість оздоровлених дітей. При цьому не враховувалося, що за час відпочинку дитина ледь встигала адаптуватися до нових умов, як їй уже потрібно було повертатися до місця свого постійного проживання. Торік на оздоровлення уряд надав на всю Україну 147 мільйонів гривень. Цьогоріч сума зросла до 195 мільйонів гривень.

Міська влада цього літа зосередить передусім увагу на високоякісному, а не кількісному відпочинку та оздоровленні дітлахів із соціально незахищених категорій (сиріт, напівсиріт, інвалідів, дітей, які залишилися без батьківського піклування або з малозабезпечених, багатодітних і неповних сімей, синів і доньок військовослужбовців, працівників органів внутрішніх справ та журналістів, які загинули під час виконання службових обов’язків, талановитих дітей, а також малечі, яка перебуває на диспансерному обліку). «Відповідним дорученням Прем’єр-міністра України доведено, що мінімальний термін оздоровчої зміни цього року має бути не меншим ніж 18 днів (дотепер – 14). Фахівці галузі охорони здоров’я стверджують, що взагалі оздоровлення набуває ефекту лише починаючи з 21 дня, і ми вже до цього наближаємося», – повідомив начальник управління.

Контролюватиметься зайнятість школярів, які стоять на обліку в органах внутрішніх справ чи виховуються в неблагополучних сім’ях. Виявлятимуть дітей, які залишились без нагляду. Для дітей, схильних до правопорушень, організують відпочинок, поєднаний із суспільно корисною працею та громадськими роботами.

Відпочинок – не лише загоряння

– Надзвичайно важливо організувати змістовне дозвілля, яке передбачає утвердження національної культури, духовності, популяризації здорового способу життя. Адже усім відомо, що виховна робота в деяких дитячих оздоровчих закладах бажає кращого, – констатував Олександр Кулик. – Урядом поставлено завдання: підбір вихователів до оздоровчих закладів забезпечити винятково на конкурсній основі.

Форми і види організації відпочинку та оздоровлення столиця пропонує досить різноманітні. Це – виїзні табори, в яких набираються сил діти пільгових категорій; санаторії – для тих, хто перебуває на диспансерному обліку; оздоровчі табори відпочинку з денним перебуванням, в яких відпочивають діти, що залишилися в місті; профільні табори, тобто за інтересами; наметові, в яких навчаються самостійності; спортивно-оздоровчі бази для активного відпочинку юних спортсменів; бази відпочинку і табори праці та відпочинку, де діти здійснять туристичні походи та поїздки, братимуть участь у різноманітних спортивних змаганнях та спартакіадах, творчих конкурсах та фестивалях. Оздоровлюватимуться й студенти стаціонару та студентські сім’ї з дітьми. Крім цього, працюватимуть спеціалізовані оздоровчі табори для неповнолітніх, що належать до «груп ризику», трудові об’єднання старшокласників та учнів ПТУ. До участі в оздоровленні дітей залучають підприємства, різноманітні благодійні, дитячі та молодіжні громадські організації, депутатів.

Освіта влаштує табори

Переважній кількості маленьких киян забезпечать оздоровлення та організований відпочинок через систему освіти. Щоб зайняти школярів, які не відпочиватимуть за межами міста, Головне управління освіти і науки у червні на базі навчальних закладів Києва планує відкрити близько 180 оздоровчих таборів відпочинку з денним перебуванням, де відпочиватиме близько 14 тисяч учнів. Позашкільні навчальні заклади системи освіти забезпечуватимуть роботу гуртків, спортивних секцій, організацію змістовного дозвілля дітей у цих таборах, проведення туристичних походів, екологічних та краєзнавчих експедицій, літніх спортивних змагань тощо. Також у навчальних закладах міста організують трудові об’єднання школярів, на оплату праці яких з міського бюджету буде надано 300 тисяч гривень.

Усього через систему освіти міста планують оздоровити майже 40 тисяч школярів (загалом учнів у місті 280 тисяч).

Санаторії – дітям

На Київщині планується відкрити 37 дитячих оздоровниць, де за зміну відпочинуть більш як вісім тисяч дітей, та 31 оздоровницю в інших регіонах України. Київська міська рада професійних спілок запланувала оздоровити 60 тисяч дітей, і на це, за Регіональною угодою, одержить дотацію з міського бюджету –
2 мільйони 640 тисяч гривень. Також бюджетом міста на оздоровлення дітей окремо передбачено 700 тисяч гривень Об’єднаному комітету профспілки КМДА.
За рахунок державного бюджету Головне управління у справах захисту населення від наслідків аварії на Чорнобильській АЕС оздоровлюватиме в санаторіях дітей, що перебувають на обліку як потерпілі від наслідків аварії на ЧАЕС, а таких у місті понад 24 тисячі.

Під диспансерним наглядом із різними хронічними патологіями в дитячих лікувально-профілактичних закладах міста – більш як 282 тисячі маленьких киян, тобто половина від загальної кількості дітей до 18 років. Організацією санаторно-курортного лікування цієї категорії дітей займається Головне управління охорони здоров’я та медичного забезпечення. Згідно із заявками дитячих поліклінік санаторно-курортному лікуванню підлягає 8500 дітей: трохи більш як половину пролікують на планових ліжках Київського міського дитячого санаторно-курортного медичного об’єднання (тобто в 12 дитячих санаторіях шести профілів – пульмонологічний, психоневрологічний, туберкульозний, ендокринологічний, кардіологічний, гастроентерологічний). А от решта дітей потребують лікування в санаторіях інших відомств.

Через те, що в дитячих санаторіях, підпорядкованих управлінню охорони здоров’я, немає ліжок для лікування дітей із захворюваннями шкіри, нирок, органів опори та руху, хворих на цукровий діабет, на придбання путівок для 2000 таких дітей необхідно вишукати 3 мільйони гривень.

Оздоровленням юних спортсменів опікуються в Головному управлінні фізичної культури та спорту. Служба у справах неповнолітніх допомагає дітям пільгових категорій та з «групи ризику». Київський міський центр соціальних служб для молоді опікується дітьми з функціональними обмеженнями, з пільгових та кризових категорій, сім’ями з дітьми, які хворі на ВІЛ/СНІД, волонтерами, лідерами громадських організацій, органів учнівського самоврядування, талановитою молоддю. Головне управління соціального захисту населення організовує відпочинок, оздоровлення і лікування дітей-інвалідів до 16 років та інвалідів з дитинства до 18 років.

Цого року на літньо-оздоровчу кампанію в міському бюджеті передбачено 17 мільйонів 643 тисячі гривень і понад 11 мільйонів гривень – з бюджетів столичних районів. Тобто усього по місту буде залучено майже 29 мільйонів гривень.

Туризм – для активних

За програмою літнього оздоровлення та відпочинку Головне управління готельного господарства, туризму та курортів спільно з туристичними підприємствами міста планує організувати лікувально-оздоровчі тури для дітей у санаторії та пансіонати Львівської, Тернопільської, Вінницької, Запорізької, Полтавської, Херсонської областей та Криму, дитячі табори на узбережжі Чорного та Азовського морів, а також у Болгарію, Словаччину, Польщу та Хорватію. Туристичні організації пропонують автобусні тури для дитячих груп як по Україні (Львів, Кам’янець-Подільський, Одеса, Севастополь), так і за кордон (Польща, Росія, Словаччина, Угорщина), залізничні турпоїздки вихідного дня та щоденні оглядові екскурсії по Києву.