З ким об’єднається «Єдність»

Чому Українська партія «Єдність» не влилася в Народний союз «Наша Україна» і  що тепер на неї чекає, розповіли вчора її керівники.

«Ми думали, що всі політичні структури, що були задіяні в Помаранчевій революції, об’єднаються в одну силу. Цього не сталося. Деяким партіям робили пропозиції ввійти до Народного союзу «Наша Україна». Можливо, вважалося, що ми органічно ввіллємося в НСНУ, але пропозицій не отримували», – пояснив виконувач обов’язків голови «Єдності», заступник Київського міського голови Володимир Яловий. Під час надзвичайного з’їзду партії, запланованого на 2 липня, її члени вирішать, із ким блокуватися. Передбачається створення коаліційного списку для виборів Київської міськради. Можливо, разом із Народною партією, «Батьківщиною», СПУ та НСНУ. Керівники партії наголошують, що вона залишається центристською, однак не виключають можливості співпраці з лівими в питаннях соцзахисту і з правими у мовній і культурній сферах.

Заступник голови «Єдності» Мирослав Пітцик як віце-президент Асоціації міст України та громад запевнив, що працівники органів місцевого самоврядування прагнуть бачити цю партію в парламенті. Передусім тому, що вона одна з небагатьох опікується місцевим самоврядуванням в Україні. Володимир Яловий заявив, що «Єдність» готова допомагати віце-прем’єрові Роману Безсмертному у здійсненні адміністративно-територіальної реформи. Партія планує видати брошуру з узагальненням європейського досвіду в цій царині і через свої обласні осередки переконувати народ у тому, що такі зміни для нього необхідні. «Поки що реформа пробуксовує, – вважає Володимир Яловий. – Де дискусії у ЗМІ, просвітницька кампанія? Реформу треба робити до виборів, і час уже втрачено. Адже без перегляду близько сотні законів, зокрема й бюджетного кодексу, здійснити її неможливо».

Володимир Яловий не приховує, що готовий балотуватися на посаду столичного мера. Щоправда, тільки в тому разі, якщо Олександр Омельченко вирішить іти у велику політику.