Чернігівські кулібіни

У рамках святкування Дня Києва пройшов 13-й міжнародний автосалон SIA 2005. Прибули на нього гості із Великої Британії, Німеччини, Чехії, Японії, Кореї, інших держав. Відбулися презентації нових моделей авто, сучасних запчастин.

Проте не одні лиш світові ґранди автопромисловості показали свої досягнення. Знайшлося тут місце і для вітчизняних умільців, які самотужки своїми руками творять ексклюзивні, неповторні транспортні засоби. Причому роблять їх на базі військових машин БРДМ.

Чернігівська творча лабораторія «Раритет» займається перетворенням бойової техніки на мирні зразки. Вона й виготовила на основі грізної БРДМ люксову амфібію «Бастард Аква». Із машини зняли усе бойове начиння і зрізали дах. Натомість встановили новий – складний пластиковий. Тож до салону можна потрапити через широкі двері, а не через невеличкі люки. Для кращого огляду майстри поставили велике лобове скло.

Інтер’єр БРДМ нині не впізнати. Тут і кольоровий телевізор, і СD-програвач, і дорога дерев’яна оббивка. Та й  зовсім не тісно: «Бастард Аква» спокійно вміщує десять пасажирів. А замість звичних дзеркал заднього виду на амфібії стоїть відеокамера (таке диво можна побачити лише на найдорожчих іномарках).

Двигун, коробку передач і гальма залишили без змін. Хіба що перевели БРДМ на газове пальне. Після цього амфібія може проїхати до тисячі кілометрів без заправки. Не чіпали розробники й броню, тож цей транспортний засіб захищений від куль. Непоганий броньовичок для олігархів, ще й набагато дешевший від сучасних куленепробивних лімузинів!

– Саме переобладнання тривало недовго, – розповідає творчий керівник лабораторії Володимир Демиденко, – значно більше часу зайняло проектування транспортного засобу. Здавалося б, важка бойова машина має бути непристосованою до повсякденного використання. Аж ніяк! «Бастард Аква» досить непогано тримається на трасі й розвиває швидкість до 110 км/год.

А ще амфібія відмінно долає бездоріжжя й ходить по воді. Так-так, саме ходить, а не плаває. Бо, як зазначив пан Демиденко, плаває і не тоне у воді щось інше. Немає проблем із запчастинами, адже більшість агрегатів – від вантажного ЗІЛа.

Творча лабораторія «Раритет» вже виготовила кілька транспортних засобів за індивідуальними замовленнями. Клієнтів вистачає, і кожен хоче ексклюзивний варіант оздоби інтер’єру. Тому двох однакових амфібій немає. За словами Володимира Демиденка, «Бастард Аква» підходить і для сімейних свят, і для активного відпочинку, полювання, риболовлі та екстремального туризму. Крім того, його не можна не помітити. Навіть на престижному автосалоні, де чимало шикарних іномарок, біля чернігівської амфібії завжди збирався чималенький натовп.