За принципом маятника?

На тлі чіткого спрямування курсу України на інтеграцію в Європейський Союз деякі із казахських заяв Віктора Ющенка схожі на інерцію маятникових коливань зовнішньої політики держави, успадкованої від старої влади.

Нагадаємо, позиція Росії не обмежується формуванням на території Єдиного Економічного Простору зони вільної торгівлі. Згідно з документами, запропонованими для ухвалення в рамках ЄЕП, та багатьма заявами представників Росії, передбачає значно глибші форми інтеграції, а саме: створення митного союзу, спільного ринку, а в перспективі – економічної та валютної спілки.

Після обрання Президентом України Віктора Ющенка Україна готова до співпраці в рамках ЄЕП, якщо це не суперечитиме та не заважатиме реалізації її курсу на євроінтеграцію. Така співпраця передбачає не реалізацію в повному обсязі положень Угоди про Єдиний економічний простір, а втілення лише тієї частини документа, що стосується створення зони вільної торгівлі. Президент підтвердив, що це є головним для України в ЄЕП. Водночас пан Ющенко заявив, що інші документи Україна або доопрацьовуватиме, або долучатиметься уже під час їхньої реалізації.

Ще одна контраверсійна заява пролунала з уст Президента України щодо наднаціонального органу ЄЕП. Створення регулюючого органу ЄЕП – Комісії – передбачає делегування частини своїх повноважень й обов’язковість її рішень для виконання державами-учасницями. Рішення з усіх питань ухвалюватимуть у Комісії голосуванням, причому кількість голосів кожної держави-учасниці враховуватимуть, беручи до уваги її економічний потенціал. За оцінками вітчизняних експертів, у єдиному регулюючому органі ЄЕП Україна матиме менш як 10 відсотків голосів. Усе вирішуватиме Росія, якій дістанеться 80 відсотків. Тому зрозуміле небажання України делегувати державні повноваження до такого органу.