«Грінко» зосередиться на смітті

Відкриття першої не лише у Києві, а й в Україні новітньої сміттєсортувальної станції стало приємним і корисним подарунком для киян. І, зокрема для міністра екології та захисту навколишнього середовища Павла Ігнатенка. Відкриття цього комплексу збіглося з його днем народженням та Всесвітнім днем довкілля.

Відтепер полегшено зітхнуть не лише кияни, а й переповнені полігони. Холдингова компанія «Грінко», збудувавши сміттєсортувальну станцію з інноваційними технологіями переробки сміття, стала рятівником для столичного довкілля та роботодавцем для 400 киян. Голова її правління В’ячеслав Орлов зауважив, що це перша в Україні станція. збудована вона за підтримки Київської міської держадміністрації. Потужний «гігант» на Червонопрапорній в рік може утилізовувати до 200 тисяч тонн відходів (650 тонн за добу). Новітня система сепарації дає змогу розділяти непотріб на 11 компонентів, які ущільнює потужний прес. Потім ці «брикети» або ж відвозять на переробку, або ж на полігони. Для цього знадобиться замість шести машин лише одна! Аби продовжити цю справу і полегшити роботу станції, «Грінко» у Києві планує поступово запровадити  роздільне  збирання  сміття.

Під час урочистого відкриття Київський міський голова Олександр Омельченко зазначив, що для Києва переробка сміття – проблема номер один: «За кордоном не закопують мільярди грошей в землю, водночас шкодячи довкіллю, як це роблять у нас!». Він наголосив, що введення в експлуатацію сміттєсортувального комплексу, який відповідає всім європейським стандартам, – лише перший крок до захисту довкілля. За словами Олександра Омельченка, цього року заплановано розпочати зведення другої черги сміттєсортувальної станції. «Будівництво інших двох-трьох розпочнемо наступного року», – запевнив він і побажав тим, хто розпочав добру справу, подальших успіхів у роботі. До привітань приєдналися й інші високошановані гості, котрі також підтримали розпочату справу – міністр фінансів України Віктор Пинзеник та міністр-іменинник Павло Ігнатенко. За словами пана Пинзеника, сміттєсортувальна станція – приклад того, як можна робити добру справу, водночас поповнюючи не лише столичний, а й державний бюджети.