На Мобі очікує «Естетичне виховання»

12 червня в Палаці спорту виступить  зірка світової музики Мобі. Спеціальний гість цього неймовірного концерту – київська група «Естетичне виховання».

Мобі (справжнє ім’я – Річард Мелвіл Холл)  – чи не найдивніший музикант у сучасній музиці. Він експериментував із найрізноманітнішими стилями, в тому числі й класичною музикою,  створював ремікси зіркам світової величини, був ді-джеєм, співав з Елтоном Джоном та Боно, дружить з Девідом Боуї.  Крім того, Мобі народився 11 вересня. Цього року, до речі, святкуватиме 40-річчя. Новий альбом «Отель», який Мобі і представить київським слухачам, продовжує його традицію створення гарних електронних записів. Працював музикант над платівкою в домашній студії. Мобі, як завжди, грав на всіх інструментах, крім барабанів, – їх довірив товаришеві.  Співає артист також сам, хоча в деяких композиціях до нього приєдналася його подруга Лора Доун.

Виступ у столиці відбудеться в рамках європейського турне артиста за підтримки торгової марки «Лонгер». Після Києва музикант вирушить до Праги, Риги, Парижа, Дубліна, Афін. У липні ж Мобі виступить в Австралії та Японії.

Найбільше клопоту у музиканта через їжу. Він вегетаріанець, а в Україні нині не так просто збалансувати харчування. Тож, розповідають організатори (агентство «Аса»), вони час від часу проводять консиліуми з кухарями. Мобі їсть банани, вирощені в екологічно чистих місцях, п’є соєве молоко, а також потребує спеціальних льодяників для горла. Власне, Мобі у рідному Нью-Йорку  тримає закусочну, де запровадив збалансоване харчування. У його кухарів до приготування їжі завжди творчий підхід.

Спеціальним гостем концерту буде найпрофесійніша українська команда «Естетичне виховання». «Багато груп телефонували та питали, скільки заплатити, аби розігрівати Мобі, – коментують організатори, – але не завжди такий дует вирішується грішми».

Вибір саме цього, відносно молодого колективу, невипадковий, оскільки серед усіх українських груп він найближчий Мобі за духом. По-перше, музика цих обох творчих одиниць інтернаціональна, по-друге, в музикантів однаково витончений підхід до роботи.

Крім того, вокаліст «Естетичного виховання» Луї Франк жив і працював ді-джеєм у Нью-Йорку в той час, коли і Мобі починав свою кар’єру – десять років тому. «Тож цей концерт – доленосний», – каже Луї.

Важливий для наших музикантів виступ і в тому сенсі, що вони виконають кілька зовсім нових пісень, а після концерту на два-три місяці засядуть за роботу у студії – творити  новий альбом. У цей час ніде, окрім хіба що екзотичних країн, виступати не будуть. Вихід платівки заплановано на листопад цього року.

«Ми – група, яка весь час прагне розвитку, шукає нові шляхи, –  резюмує басист Юрій Хусточка. – Концерт Мобі –  чудова можливість подивитися, як це роблять інші виконавці, зі схожою філософією. Сподіваємося зрозуміти їхні секрети та сценічні фішки».