Музика – головна комунікація

На Михайлівській площі, неподалік найкрасивіших церков Києва, виступив легендарний югославський музикант Ґоран Брегович. Одразу після благодійного концерту він вирушив у світове турне, яке триватиме до 2007 року.

Ґоран Брегович виконував усі свої найкращі пісні з альбомів і кінофільмів, а також частину літургії, яку написав для базиліки в Парижі.  Серед композицій Бреговича –  весільна пісня народів Чорногорії і трагічний мотив поховального ритуалу в Сербії. Власне, Ґоран Брегович і виступав разом із «Оркестром весіль та поховань». «Я родом із тих країв, де весілля й поховання – найголовніші моменти життя, – розповідає 55-річний Ґоран. – Тож мої музиканти супроводжували ці події до того,  як ми зустрілися. Вони фахівці з весіль та поховань». Музикантів до Києва приїхало 42   – із восьми країн світу.

Ґоран Брегович – наполовину  серб, наполовину хорват,   одружений  з мусульманкою. Із 15 років він захоплюється музикою. Рок-група Бреговича, за радянських часів, була найпопулярнішою в Югославії.  Захоплення ж суто фольклорною музикою принесло музикантові світовий успіх.

«Я вільно почуваюся з фольклором  будь-яких найвіддаленіших місць, – розповідає Ґоран Брегович. – Між українцями та сербами багато чого спільного, а музика, на моє глибоке переконання, взагалі найперший і найголовніший засіб комунікації у світі. Тож українська музика для мене – як рідна».

Не дивно, що як сувенір Ґоран повіз із Києва диски з українськими фольк-наспівами. У Києві, до речі, Ґоран удруге – колись давно заїжджав на два дні, прямуючи до Душанбе. «Ніколи не думав, що доведеться тут виступати», – каже він.

Хоча Ґоран Брегович зізнався, що його музика не дуже добре підходить кіноіндустрії, саме кінематограф приніс йому найбільший успіх. Брегович – автор музики до всіх фільмів ще одного відомого балканця  Еміра Кустуріци. Композитор двічі отримував Каннську пальмову гілку за музику до стрічок «Королева Марго» та «Підпілля». Власне, саме завдяки Бреговичу балканські та циганські мелодії посіли почесне місце в сучасній  європейській музиці.

Нині композитор працює над оперою «Кармен» зі щасливим кінцем, планує відзняти власне кіно,  а також, уже наступного року, дати ще кілька концертів в Україні.