Після золота Канн – українські діаманти

Сенсація 58-го Каннського кінофестивалю – молоді українські кінодокументалісти Ігор Стрембіцький і Наталя Конончук, які стали володарями Золотої пальмової гілки. Одразу після повернення до Києва вони опинилися в центрі уваги громадськості. Спостерігаючи за ними, бачу, що ще не звикли лауреати до такої уваги. І почуваються не дуже впевнено, і потрібні слова не завжди знаходять. Уважно слухають, що про них кажуть, і лише час від часу чарівні посмішки Ігоря та Наталки ніби розкривають їхнє єство. Що ж, звикайте, молоді митці, до загальної уваги! Адже ви варті того!

Маленький подвиг кіномитців-початківців, які з руїн вітчизняного кіно «прорвалися» до світового визнання, не лишився непоміченим в Україні. Тепер і до вітчизняних нагород доведеться їм звикати. І першу таку, як на замовлення, заснував Дім «Лобортас». Це премія за досягнення у галузі мистецтв «Зоряна мить».

Ігорю Стрембіцькому та Наталі Конончук засновник Дому «Лобортас» Ігор Лобортас вручив премію другого ступеня. Знак являє собою золоту зірку, прикрашену 19 діамантами та аквамарином. Її номінальна вартість – майже 7 тисяч доларів. Хоча, як сказав Ігор Лобортас, ніхто не цінує еталони ювелірного мистецтва за вартістю матеріалів – справжня ціна витвору набагато вища.

Усього засновано три премії «Зоряна мить». Перша присуджуватиметься діячеві мистецтва за особливі досягнення, яким аплодуватиме весь світ. Друга, як і переможцям Каннського кінофестивалю, – за досягнення європейського рівня. Третя – для діячів, які пропагуватимуть українське мистецтво.

– Досі в Україні не було жодної дорогоцінної нагороди за досягнення в галузі мистецтва, яку людина прагнула б отримати як престижну, – зазначив Ігор Лобортас. – Ми вирішили заснувати першу таку, що стане суспільним надбанням держави.

Унікальність цих нагород ще й у тому, що їх не тиражуватимуть, а щоразу виготовлятимуть окремий екземпляр.