Жінки чекають на педіатрів

Спостерігаючи за перехожими, можна помітити, що в Києві побільшало вагітних жінок. Статистика теж переконує, що народжуваність у столиці зростає. Торік у Києві народилося майже 25 тисяч дітей – це на 6 тисяч більше, ніж п’ятьма роками раніше. Але це дуже делеко від рекорду: найбільше у нашому місті дітей з’явилося на світ 1983 року – 40803!

«Останніми роками показники смертності населення досить стабільні, але водночас підвищується народжуваність. Сподіваємося, що пільги, які матимуть кияни, дадуть змогу вийти на позитивний приріст населення в столиці», – висловив свій оптимізм  під час недавньої розширеної колегії КМДА головний педіатр столиці Віталій Майданник. Але отой показник 1983 року просто приголомшує. І запитання: невже за якихось двадцять років у столиці поменшало жінок, які бажають стати матерями? За даними Головного управління статистики, на 1 січня 2004 року половина населення Києва, тобто 1 мільйон 391 тисяча – жінки. Із них понад 776 тисяч могли б за своїм віком (15-49 років) народити дитину. Проте киян народжується поки що менше, ніж помирає.

Майже так, як у Швейцарії

Найважливіше питання охорони здоров’я населення – забезпечити добре самопочуття жінок та дітей. Показник смертності дітей першого року життя свідчить про соціально-економічне благополуччя країни. За офіційними даними, із 1998 року в Києві цей показник зменшується з 19 на 1000 новонароджених – до майже 7, а без іногородніх – майже 4 у 2004 році. Він залишається одним із найнижчих в Україні (по країні загалом – 9), що свідчить про високий рівень кваліфікації лікарів. «За даними ЮНІСЕФ, Японія, Швеція мають 3 випадки на 1000; Швейцарія, Велика Британія – 5.  Росія – майже 11 за минулий рік. Тобто на тлі цих показників Київ почувається спокійно», –  повідомив Віталій Майданник.

Серед причин смертності немовлят – гострий стан,  що виникає у віці до 7 днів після народження. На другому місці – вроджені вади розвитку, деформації та хромосомні аномалії, зокрема, вроджені вади серця. Третє місце посідають інфекційно-паразитарні хвороби. За словами головного педіатра, у Києві немає міського дитячого діагностичного центру. Особливо гостро стоїть питання щодо створення сучасної медико-генетичної лабораторії. У столиці контролюють процес розвитку плода у вагітних із груп високого ризику. Сучасні методи передпологової діагностики надають для цього широкі можливості.

Береженого й лікар вилікує

У дитячих поліклініках під наглядом торік перебувало понад 574 тисячі дітей віком до 18 років, із них до одного року – більш як 22 тисячі. Лікарів-педіатрів, як і раніше, не вистачає. Тому один такий фахівець опікується майже 900 дітьми, серед яких віком до одного року – 34. Лікарями такого фаху, – за словами пана Майданника, – вкомплектовано менш як 83 відсотки потреби поліклінік. А дошкільні заклади – менш як 70 відсотків, причому 60 відсотків таких лікарів – уже пенсійного віку. Столиця потребує щороку не менш як 100 педіатрів.

На згадуваній колегії КМДА виокремили ще одну проблему: це надання медичної допомоги дітям з інфекційною патологією. Тож необхідно розпочати будівництво нового інфекційного корпусу на території міської дитячої клінічної лікарні №1. «Бо, на жаль, наша міська клінічна інфекційна лікарня в досить жалюгідному стані», – переконаний Віталій Майданник.

Лікують та наглядають за немовлятами 76 лікарів-неонатологів. На трьох таких лікарів припадає 1000 малюків. Через високі вимоги, напруженість роботи та мізерну за такого навантаження зарплатню фахівці звільняються. Укомплектованість медичним обладнанням відділень новонароджених у пологових будинках потребує перегляду та доукомплектування.

У місті діє програма підтримки грудного вигодовування, і пологові будинки №№ 1 та 3 отримали звання «Лікарня, доброзичлива до дитини». Столична влада запевняє, що в Києві повністю розв’язано проблему із забезпеченістю ліжками другого етапу догляду за хворими новонародженими та недоношеними дітьми (таких 5 на 1000 народжених).

Здоров’ям наділяє мати

Індикатором репродуктивного здоров’я жінки лікарі називають кількість штучних переривань вагітності. Щороку у світі від абортів помирає 70 тисяч жінок. У Києві ж, за офіційними даними, спостерігається тенденція до зниження кількості абортів. Натомість зростає кількість позашлюбних дітей у матерів-одиночок. Таких напівсиріт щороку народжується 3-5 тисяч. Міська влада цим стурбована, оскільки ці діти можуть долучитися до групи ризику.

«Дуже приємний той факт, що торік у столиці не було жодного випадку материнської смертності, адже це людська трагедія», – сказав Віталій Майданник. Хоч стати матір’ю жінці стало важче – на самопочуття впливає темп життя, неправильне харчування та екологія. День у день стає більше жінок репродуктивного віку, які обтяжені хворобами. Навіть серед практично здорових лише у 10-15 відсотків перебіг вагітності буває без ускладнень, а фізіологічні пологи відбуваються у 25-30 відсотків випадків.

Тому, на думку столичної влади, потрібно проводити етапний нагляд за майбутньою матір’ю – задля профілактики та своєчасного виявлення патологій, задля здорового потомства.