Герої минулих фіналів

Сто двадцять футболістів із трьох клубів узяли участь у фінальних матчах, що завершилися перемогою їхньої команди. Абсолютними рекордсменами в цій номінації вважаються динамівці Головко та Ребров (на знімку), які здійснювали коло пошани на «Олімпійському» по п’ять разів. Ребров ставав кубковим тріумфатором 1993, 1996, 1998, 1999 та 2000 разів, а Головко – «замінив» 1993-й на 2003 рік. Окрім того, Головко виступав і в «кришталевому» матчі 1994 року, проте його «Таврія» поступилася «Чорноморцеві». По чотири рази були володарями Кубка країни Шутков, Попов, Ателькін із «Шахтаря», а також динамівці Белькевич, Гусин і Шовковський. По три – Лужний, Шевченко, Ващук, Хацкевич і Шацьких із «Динамо» та Зубов, Старостяк, Тимощук і Воробей із «Шахтаря».

Дев’ять капітанів приймали Кубок України на урочистій церемонії нагородження. Тричі це вдавалося Лужному, по два рази – Головку та Тимощуку. Решта «кришталевих» капітанів: одесити Гришко та Телесненко, Ященко, Кривенцов і Попов із Донецька, киянин Белькевич.

Дев’ять тренерів привели команди до тріумфу в другому за престижністю вітчизняному турнірі. Лобановському та Прокопенку поталанило здійснити це по три рази, до того ж Прокопенку – з двома колективами (двічі – з одеським, одного разу – з донецьким). Дипломи переможців дісталися також киянам Фоменку, Сабо (двічі) та Михайличенку, а також Яремченку, Салькову, Скалі та Луческу, котрі працювали з «Шахтарем».

Одинадцять арбітрів обслуговували фінальний матч. Тричі – сімферополець Мельничук. Двічі – киянин Татулян. Одного разу такої честі були удостоєні Канана і П’яних із Донецька, Дердо з Іллічівська, сімферополець Авдиш, ужгородець Онуфер, кияни Ярменчук і Шебек, львів’янин Шандор, а також норвежець Хауге.

Двадцять стрільців зазначені в «кришталевих» реєстрах. Абсолютні рекордсмени – Ателькін і Шевченко (по чотири голи).  По два влучних удари завдали Белькевич, Воробей, Ринкон та Хацкевич. Інші снайпери: Цимбалар, Леоненко, Топчієв, Плотко, Захаров, Петров, Ребров, Максимов, Новохацький, Костишин, Попов, Шацьких, Бєлик, Тимощук. А найрезультативнішим кубковим стрільцем є Воробей, який відзначився двадцять трьома влучними ударами на всіх турнірних стадіях.