Голландці «поховали» конституцію?

Виборці Нідерландів на своєму референдумі, як і за кілька днів до них французи, рішуче відкинули проект нової конституції Європейського Союзу, тим самим завдавши проектові у його теперішньому вигляді смертельного удару. Попередні результати голландського референдуму свідчать, що понад 60 відсотків з них проголосували проти.

Президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу нарешті визнав існування, як було сказано, серйозної проблеми. Водночас він закликав інші країни Європейського Союзу не робити поквапливих висновків і не відмовлятися від процесу ратифікації конституції ЄС.

Чому ж тоді європейці таки почали «відфутболювати» євроінтеграцію? За твердженням аналітиків, голландці, які платять найбільше, в розрахунку на душу населення, в казну Євросоюзу, ситі по горло брюссельськими бюрократами, безконтрольною імміграцією, погіршенням економічних умов і… польськими сантехніками. Можна ще згадати литовських сажотрусів, естонських рибалок, чеських автомеханіків і словацьких будівельників... Усі вони досить фахові, а зарплату погоджуються отримувати меншу, ніж голландці. Це призводить до втрати нащадками Рембрандта своїх робочих місць.