Допомогти інвалідам знайти роботу

Днями в рамках виставки «ІнваЕкспо» в Палаці спорту відбувся перший загальноміський ярмарок вакансій для дітей-інвалідів – випускників шкіл. Організатори – Управління у справах жінок, інвалідів, ветеранів війни та праці КМДА та громадська організація «Київський центр профорієнтації дітей-інвалідів». Метою заходу є соціальна адаптація та самореалізація, підтримка та визначення свого місця в дорослому житті.

Ярмарок вакансій відвідала молодь з особливими потребами та батьки. Вони мали нагоду знайти тут допомогу у виборі професії, поспілкуватися з психологами, представниками  навчальних закладів, у яких навчаються інваліди. Деякі сподівалися знайти роботу.

– Мій син, інвалід I групи, хворий на церебральний параліч. Два роки тому досить успішно закінчив школу,  потім комп’ютерні курси, але роботу знайти не може, – поскаржилася киянка Людмила Андріївна. – Причому вакансій з обраного ним фаху вистачає, але тільки-но роботодавець довідується про інвалідність сина, одразу відмовляє. Може, сьогодні йому допоможуть із працевлаштуванням.

На жаль, людей, що мають такі проблеми, тут було дуже багато. Це підтвердило і соцопитування, яке провели організатори заходу.

У виставці «ІнваЕкспо» також брали участь багато міських громадських організацій інвалідів, які демонстрували вміння своїх підопічних. Товариство «Джерела», приміром, показало вироби – декоративні свічки, які виготовляють розумово відсталі.

«Джерела» працюють за німецькою програмою, займаються адаптацією інвалідів. Молоді люди мають змогу працювати у власній майстерні, а незабаром переселяться до нового гуртожитку, приміщення для якого надала міська влада.

Продемонструвало майстерність і таланти своїх вихованців і творче об’єднання дітей та молоді з фізичними обмеженнями Оболонського району. Чудові картини, вишивки, панно, вироби з дерева викликали справжнє захоплення у відвідувачів.

– На цій виставці інваліди мали змогу знайти багато корисного для себе, а також показати свої досягнення та вміння, – розповів працівник однієї з громадських організацій інвалідів Олег Полозюк, який пересувається на інвалідному візку. – Особливо важливо для людини з фізичними вадами вчасно отримати потрібну інформацію, проте більшість не має можливості виходити в світ, живе замкнуто і не спроможна розв’язати власні проблеми самотужки. Тоді як нині працює безліч реабілітаційних програм, про які часто інваліди не знають.