В експозиції – смугаста роба невільника

На пострадянському просторі проживає майже один мільйон колишніх в’язнів фашизму, половина  з них – українці. Саме їхня гірка доля, увічнена у фотографіях,   малюнках, зразках військового спорядження, смугастому одязі невільників концтаборів, сімейних реліквіях, постає перед очима, коли переступаєш поріг міжнародного громадського музею-архіву «Нескорені» Днями він відкрив свої двері у 40-й школі Святошинського району столиці.

Експонати музею впродовж багатьох років збирали в 13 країнах. До цієї справи долучилися в’язні фашистських «фабрик смерті», які мешкають не лише в Україні та сусідніх з нею країнах, а й у США, Ізраїлі. Учасник повстання в Бухенвальді черкащанин А.І.Дубовиков підготував кілька альбомів про героїчний опір невільників, також можна побачити особисті речі колишнього в’язня Майданека, вихованця 13-го київського спецбудинку О.М.Вишневського. На вітрині під склом – стара саморобна ганчір’яна лялька, яку співчутлива француженка подарувала маленькій дівчинці Аліні Весьоловій із села Дубровно, що на Псковщині. 
У музеї зібрано чимало документів, книг, кіно – і фотоматеріалів, публікацій у пресі, які розповідають про конкретні людські долі,  жахи фашистського терору.

Тут проводитимуть не лише екскурсії, а й уроки Миру для школярів, семінари, науково-практичні конференції. Міжнародний союз колишніх малолітніх в’язнів фашизму планує поповнювати експозиції музею новими матеріалами.