Буддійський живопис

У Музеї мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків відкрилася виставка буддійського живопису танка «Жива традиція» Миколи Дудка.

Танка, або «сувій», – особливий вид релігійного мистецтва тибетського буддизму.  Найчастіше танка зображують Будду, ілюструють життя великих учителів. Розміри танка можуть бути різними: від кількох квадратних сантиметрів до кількох квадратних метрів. Великі танка часто виконуються групою художників упродовж багатьох місяців, а часом і років.

Микола Дудко осягав премудрості буддійського живопису не один рік. Перше посвячення художника в складну науку буддійського мистецтва відбулося 1986 року. Пізніше – зустріч Миколи Дудка із його духовним учителем Намкхай Норбу Рінпоче. З початку 1990-х років художник починає інтенсивно вивчати живопис танка, здійснює неодноразові поїздки до Монголії, Непалу та Індії. Завершенням цього стало однорічне стажування у Бібліотеці тибетських рукописів та архівів у місті Дхарамсала (Індія) у особистого художника Його Святості Далай Лами, преподобного Сангей Єше. Сьогодні Микола Дудко працює викладачем малюнка та живопису танка в Східно-Сибірській академії культури та мистецтва (Бурятія), а також продовжує роботу в майстерні. Його танка зберігаються в багатьох музеях та приватних колекціях різних країн світу.

Виставка буддійського живопису танка Миколи Дудка в музеї триватиме до 15 червня.