Що повідає замок?

«Коли наші земляки їдуть за тридев’ять земель, щоб побачити відомі замки Західної Європи чи Святої Землі, хочеться їх запитати: чи мандрували ви Україною? Чи були на Тернопільщині, Хмельниччині, Волині, Слобожанщині, Наддніпрянщині, Буковині, Закарпатті – від великих міст до нікому не відомих сіл?», – розмірковує у вступній статті до фотоальбому «Замки і фортеці України» один із його авторів Віктор Вечерський.

Упродовж століть замки, фортеці, оборонні храми та інші укріплення були головними в забудові українських міст і містечок. За давніх часів від надійності цих споруд залежала доля і мешканців, і самих поселень. Бо ж через Україну, якій судилося бути в центрі Європи, за тисячолітню нашу історію стільки прокотилося війн, орд-навал. Усі ті буревії так чи так зачепили своїм крилом і муровані, і потужні дерево-земляні укріплення, стиль спорудження яких започаткували ще за часів Київської Русі. І тепер ті стіни – уцілілі чи дуже поруйновані – несуть інформацію нам, ніби стародавній пергамент, про події минулих століть. З-поміж тих споруд – перлини архітектури, які відображають традиції народу та індивідуальний почерк зодчих.

«Нам відомо про існування в Україні близько 300 замків, а збереглося їх із сотню, – розповідає упорядник альбому – кандидат архітектури, лауреат Державної премії України в галузі архітектури Віктор Вечерський. – Дослідити й зберегти їх – наше завдання».

До альбому ввійшло близько 60 сюжетів про фортеці й замки на території нашої країни. Кольорові знімки – відомого київського фотомайстра Сергія Тарасова. До кожного знімка – коротка анотація, що розкриває історію пам’ятки архітектури. Добре, що вступна стаття подана трьома мовами – українською, російською, англійською, що розширює коло читачів, зокрема, туристів. У альбомі – кілька київських пам’яток (до слова, Віктор Вечерський – начальник відділу проблем забудови міста і його історичної частини Головного управління містобудування, архітектури та дизайну міського середовища КМДА). З-поміж столичних перлин архітектури – ансамбль Києво-Печерської лаври (XI-XVIII ст.), Золоті ворота (реконструкція, 1983 р.), госпітальні укріплення Печерської фортеці (XVIII ст.).

Розглядаючи альбом, уявно подорожуємо до давнього Острога, де розташовано замок князів Острозьких, оборонна башта (XIII-XVII ст.), на Волинь – до Святогорького Успенського монастиря-фортеці (XV ст.), на Буковину – до Хотина з його фортецею (XII-XVII ст.)…

Така книжка для широкого читацького загалу в нашій країні видається вперше.

Пан Вечерський нагадав приємну звістку: нещодавно Президент України Віктор Ющенко оголосив, що бере під особистий контроль реставрацію 61 найвизначнішого замку.

У найближчих планах авторів – видати на основі цього альбому об’ємну, розширену книжку, куди б увійшли крім знімків ще й наукові статті та наукові плани реставрації фортець і замків України.