Трамвай ночуватиме на Борщагівці

Київський трамвай вже нікого не влаштовує. Маю на увазі не лише спрацьовані вагони, а передусім колії, на яких ці вагони гуркотять, не даючи спокою киянам. Що вже казати про величезні площі, які займають трамвайні депо в центральних районах. Міська влада почала впорядковувати це господарство.

Одне з найстаріших депо – імені Шевченка – засновано 1894 року як Кузнечний трамвайний парк Київської міської залізниці. Саме йому 1978 року було доручено обслуговувати першу в колишньому СРСР лінію швидкісного трамвая. І от вагони з вулиці Горького по Саксаганського прямували до площі Перемоги, а далі до Борщагівки. «Нульові» пробіги до швидкісного старту, які будили киян на кількох вулицях, Київрада вирішила припинити. А для цього побудувати нове депо на іншому кінці швидкісного маршруту – на вулиці Якутській. Переваги такого рішення очевидні: 5,2 га у центрі столиці вивільняються під житлову забудову, на вулицях Жилянській та Саксаганського демонтують трамвайні колії.

Будівництво на Якутській у розпалі. Під час виїзної розширеної колегії КМДА його відвідало столичне керівництво. Пояснення давав начальник Головного управління житлового забезпечення Михайло Голиця:

– Кошторисна вартість нового депо – 102 мільйони залучених гривень, бюджетні кошти не використовуються. Загальна площа 7,7 га, площа адміністративних приміщень близько 5 тисяч квадратних метрів, виробничих – майже 12 тисяч. Кількість працюючих – 570. На будівництві зараз зайнято майже тисяча працівників із 28 субпідрядних організацій. 63 вітчизняні організації постачають обладнання та будівельні матеріали. Протяжність колій на території депо – 10 кілометрів. Зведено сучасні очисні споруди. Застосовано шумозахисні конструкції. У вересні депо передадуть в експлуацію КП «Київпастранс».

Територією депо ми разом із міським головою проїхали на новенькому швидкісному трамваї, складеному на Київському заводі електротранспорту. Враження в усіх залишилися приємні. Переконаний, що й жителі колишніх «отрамваєних» вулиць радітимуть тиші у своїх помешканнях.