Від Заварова до Шершуна

Українські футболісти масово подалися на чужину одразу після того, як упала залізна завіса. Майже дві з половиною сотні з-поміж них відзначилися в національних футбольних перегонах інших країн, ставши, зокрема, чемпіонами Англії, Німеччини та Італії. Але були й вагомі міжнародні здобутки, про які варто нагадати з огляду на цьогорічні досягнення наших співвітчизників.

Як відомо, в тріумфальному складі російського ЦСКА, який завоював Кубок УЄФА 2005 року, був і Богдан Шершун. Вихованець хмельницького футболу, що пройшов юнацький вишкіл у київському «Динамо», а професіоналом став у дніпропетровському «Дніпрі», в єврофіналі участі не взяв, однак медаль переможця заслужив і отримав на лісабонському стадіоні разом із нинішніми одноклубниками із Москви. Щось подібне свого часу пережив і легендарний Олександр Заваров (на знімку). 1990 року його «Ювентус», обігравши за сумою двох матчів земляків із «Фіорентини», здобув Кубок УЄФА. Заваров провів кілька зустрічей і навіть забив один м’яч у турнірі, ставши володарем європризу, хоча й не виступив у фіналі.

Кубок кубків аж двічі гостював у нашій країні завдяки тріумфам київського «Динамо». Ще одного разу столичний гранд завоював Суперкубок УЄФА. Суперкубкову перемогу здобули й троє наших співвітчизників, захищаючи кольори зарубіжних колективів. Найпершим такого успіху досяг Андрій Канчельскис. Уродженець Кіровограда й вихованець тамтешнього футболу, перебравшись до британського «Манчестера Юнайтеда» після виступів у київському «Динамо» та донецькому «Шахтарі», став володарем Суперкубка УЄФА в складі «червоних дияволів» 1991 року. Це пізніше Канчельськис подався в росіяни. А от Андрій Демченко, виходець із Запоріжжя, здійснив зворотній шлях: опинившись в московському ЦСКА ще підлітком і ставши з чужої волі під російський прапор, він був проданий до нідерландського «Аякса», з яким виграв Суперкубок УЄФА 1995 року, після чого повернувся в Україну, де й виступає за рідний «Металург» із Запоріжжя. «Найсвіжішим» суперкубківцем два роки тому став Андрій Шевченко, снайпер італійського «Мілана». Шевченкові належить й воістину виняткове досягнення: він єдиний з-поміж українців володар Кубка європейських чемпіонів (2003 рік), а також євроліговий фіналіст 2005-го. Не виключено, що список українських євротріумфаторів уже цього літа примножить російський армієць Богдан Шершун: його ЦСКА змагатиметься за Суперкубок УЄФА з англійським «Ліверпулем».