Економне «Євробачення»

Організатор   пісенного конкурсу, Національна телекомпанія України, зазначає, що «Євробачення» у Києві започаткувало нові стандарти проведення цієї події. «І Греції, і країнам, де конкурс відбудеться потім, доведеться серйозно попрацювати, аби досягти нашого рівня», – каже Тарас Стецьків, президент НТКУ.

На його переконання, Україна проведенням «Євробачення» досягла одразу кількох важливих цілей. По-перше, здобула визнання у світі. По-друге, українці, особливо кияни,  які тиждень опікувалися з європейськими гостями, зрозуміли, що всі люди, по суті, однакові – психологічний ефект від такої «євротерапії» неможливо виміряти грошима. По-третє, Київ відвідало у два з половиною рази більше  туристів, аніж в аналогічний період минулого року – це, безумовно, пішло на користь місту. По-четверте, значно зросла інвестиційна привабливість України для західних компаній. Останній ефект, за прогнозом пана Стецьківа,  є доволі віддаленим у часі – інвестиційних вкладів треба очікувати протягом року, але суми перевищуватимуть мільярд доларів.

Якщо заробіток держави від «Євробачення» – ще у віддаленій перспективі, то перші фінансові підсумки від проведення пісенного конкурсу вже підбито.  Вони такі: з 67 мільйонів гривень бюджетних коштів, виділених на проведення «Євробачення», НТКУ заощадила 10 мільйонів. Загалом, до середини червня всі витрати буде прораховано до копійки. Точністю  пан Стецьків прагне подати приклад іншим установам, як треба звітувати за державні кошти. Крім грошей та емоцій, після «Євробачення» залишилася професійна сцена – її НТКУ планує або продати, або здавати в оренду, або використовувати для інших концертів.

Загалом, основна теза організаторів «Євробачення» – те, що в Україні можлива організація грандіозних, «божевільних» проектів. Адже цього разу всі творчі концепції було з успіхом втілено, сформовано велику, молоду, професійну команду. Виконавчий директор Європейської мовної спілки Сванте Стокселіус: «Це було найкраще шоу, яке я бачив у своєму житті! Також у Києві був найкращий «Євроклуб», найкраще офіційне відкриття, найкращий прес-центр… Наші українські партнери зробили неймовірну роботу, за яку ЄМС дуже вдячна».

На відмінно попрацювала і служба безпеки. За словами капітана міліції Олега Западнюка, на території проведення «Євробачення» не було зафіксовано жодного серйозного правопорушення. Єдиний випадок викрадення майна у Палаці спорту закінчився подивом європейських гостей: речі їм повернули у рекордно короткий термін, протягом двох годин.

Президент НТКУ готує список організаторів «Євробачення», яких треба відзначити за професійність, та планує подати його до секретаріату Президента, який буде визначати форму нагородження. Щоправда, як повідомили ЗМІ, чомусь оголошено мораторій на нагородження. Для себе ж Тарас Стецьків збирається попросити поліпшення технологічного обладнання Першого Національного.