Прощалися зі школою нетрадиційно

Відлунав учора останній шкільний дзвоник. У 194-й середній школі, що на Оболоні, вирішили відійти від традицій. Ні-ні, на класику прощання зі школою ніхто не зазіхав. Просто напередодні увечері, коли спека була не такою немилосердною, у шкільному дворі влаштували виставу перед батьками, вчителями і жителями мікрорайону. Досі подібного в Києві ніхто не робив, тож і про такий успіх не мріяли.

Для гостей влаштували глядацьку залу – поставили стільці, напнули чималого намета. Сценою став майданчик перед входом. Першими вийшли найменші школярі, дуже гарно заспівали й затанцювали. На запитання, хто їх навчив, я почула – класний керівник Олена Педенко та учитель співів Тамара Карюк. Потім виступили спортсмени. Співи змінювалися танцями, футбольними міні-матчами і жартівливими сценками. Усього кілька хвилин приємного офіціозу – нагородження переможців і призерів олімпіад. Разом із дипломами вручили і великі м’які іграшки, котрі подарувала голова піклувальної ради району Ольга Лисенко.

На цьому святі багато що приємно дивувало. Найперше – справді українське середовище: вчителі й діти спілкувалися українською вільно й гарно, а сценка з «Кайдашевої сім’ї» Нечуя-Левицького повчила б мови та знання етносу і дорослих артистів.

– Ідея такого «Свята двору» давно витала в повітрі, і я дуже рада, що 194-а школа її втілила, – сказала завідувачка райвно Оксана Добровольська. – Бо свято останнього дзвоника стосується лише випускників, першокласників та їхніх батьків, решта дітей наче зайві. А тут кожен показав, що може. Ця школа завжди вирізнялася знанням української історії, мистецтва, етнографії, фізики й математики. З початку нового навчального року вона стане спеціалізованою з вивчення фізики, математики й інформатики. Тут кожен клас – мистецький колектив. Фольклорний ансамбль і драмтеатр завжди радують своїм мистецтвом.
Свято «Країна здійснення мрій» тривало три години. У школі вивчають українську, російську (за бажання), англійську та іспанську мови, тому такими запальними були танці з кастаньєтами. Цих артистів довго не хотіли відпускати.