Світи музичні юної киянки

До Дня Києва столичний Будинок актора  підготував для своїх шанувальників справжній подарунок – презентацію кліпу на симфонічну мініатюру «Старовинний годинник», компакт-диску з 20 симфонічних мініатюр у виконанні Президентського оркестру Збройних сил України під керівництвом Анатолія Молотая та літературно-музичну композицію «Світ казковий, світ чудовий...»

Усе це могло б якось загубитися у величезній кількості культурно-мистецьких заходів цих святкових днів, якби не одна обставина – героїня цього вечора, диску і кліпу 12-річна київська школярка Владислава Бучко.

...І хто то може дослідити, звідки і як народжується в дитячій душі талант до чогось, як спалахує ота «іскра Божа», як розгоряється потім до таких обріїв, що вже помічають його через тисячі кілометрів і умовність кордонів? Утім, для справжньої творчості, для музики, для мистецтва кордонів воістину немає. І якщо в родині Бучко пам’ятають оті перші «театральні постановки» трирічної Владочки, її невмілі (аж на пальчики ставала), але наполегливі «дзьобання» по клавішах, аби видобути лише нею чуту мелодію, то для мистецького оточення і фахівців ім’я юної киянки, що так захоплюється грою на фортепіано і створенням власних симфонічних (!) мініатюр, а пізніше і пісень, стало відомим ще з 2000 року. Тоді восьмирічна дівчинка вперше заявила про себе на фестивалі юних композиторів «Орфей» в Одесі. А вже з 11 років вона з успіхом представляє Україну на міжнародних конкурсах юних піаністів в Італії, Франції, Греції, Іспанії, повертаючись додому з незмінною перемогою – двічі третя премія, а потім – друга і перша. Торік же в Італії Влада виграла кубок абсолютного переможця і спеціальний приз.
Та найбільше здивування було у членів журі минулорічного міжнародного конкурсу композиторів (а серед учасників – музиканти віком 20-40 років!) там же в Італії, коли дізналися про автора – володаря другої премії (твори представлялися під кодами): 11-річна дівчинка з України! Чи це не привід порадіти і за нашу державу, і за наші юні таланти!

Та Влада не вміє спочивати на лаврах. Характер у неї – цілеспрямований, наполегливий, працелюбний, та й педагоги вимогливі, хоча й люблять її, безумовно, цінують і пишаються – заслужена артистка України, викладач по класу фортепіано у Київській середній спеціальній музичній школі ім. М.Лисенка Наталя Толпиго, педагог з вокалу заслужена артистка України, професор Людмила Третяк, педагог з композиції Анатолій Гончаров. Вона пише нові симфонічні твори, пісні, з якими перемагає на фестивалі дитячої творчості «Сім-сім», виступає з концертом у Колонному залі Національної філармонії спільно із Президентським оркестром Збройних сил України, знімає чудовий кліп на свою мініатюру «Старовинний годинник», що вже саме є певним явищем на телеканалі ТРК «Київ», оскільки якісно відрізнається від традиційних кліпів на естрадні пісні.

Вона сповнена не по-дитячому серйозних намірів і прагнення вдосконалення як виконавського, так і копозиторського, працює над вокалом і поетичним словом. А ще захоплюється малюванням, танцями й улюбленою кицькою Машкою... А на осінь уже заплановано новий концерт із Президентським оркестром у Національній філармонії.

Та радує навіть не цей уже досить солідний перелік перемог і удач. Радісно від того, як природно, легко (не з-під палки), творчо, натхненно живе це юне обдаровання в музиці, у співі, у красі. Витонченість сприйняття, почуття гумору, відсутність «зірковості» і безмежна любов до мистецтва передаються кожному, хто зустрічається з цим маленьким талантом.

Олена МАТУШЕК, поетеса