Свята минули, сміття лишилося

Упродовж травневих свят і пісенного конкурсу «Євробачення» Київ приємно дивував гостей чистотою і затишком. Коштувало це комунальним службам міста та пересічним киянам чималих зусиль. Прибирали, озеленювали та прикрашали місто довго й старанно, проте чимало недоліків лишилося. Про приємні та не дуже моменти в житті столиці днями йшлося на комісії з підбиття підсумків весняного двомісячника з благоустрою.

За словами начальника Головного управління контролю за благоустроєм та зовнішнім дизайном КМДА Сергія Рюмшина, результати весняного двомісячника кращі, ніж торік. Деякі показники в кілька разів перевищили заплановані. Зокрема працівники комунальних служб відремонтували понад 320 тисяч квадратних метрів асфальтового покриття й тротуарів, що майже вдвічі більше від запланованих обсягів. Роботи в цьому напрямі тривають, оскільки стан доріг після зими бажає бути кращим. Утричі більше, ніж планувалося, висадили кущів (майже 98 тисяч) і вдвічі більше, ніж торік, – дерев (близько 24 тисяч саджанців). Упродовж весни відремонтували 178 житлових будинків, 205 фасадів, замінили 60 аварійних балконів. Також було відновлено освітлення у більш як п’яти тисячах під’їздів будинків.

Щодо санітарної очистки міста, то під час двомісячника з благоустрою працівники відповідних служб встановили близько 1 тисячі нових контейнерів для сміття, 9 тисяч відремонтували. Проте проблема сміття залишається актуальною. Особливо це помітно зараз, після святкувань і масових розваг. Наразі це чи не найбільший недолік у справі благоустрою, проте його намагаються усунути.

Своєчасно подбали про відпочинок на воді й навколо неї. До відкриття сезону підготували, як і торік, 24 пляжі й 35 зон відпочинку біля водойм. Очистили від сміття 700 гектарів берегової смуги і 50 гектарів підводної частини пляжів. Непокоїть лише те, що деякі столичні пляжі досі не облаштовано належним чином. Також бракує урн для сміття та затишних куточків у лісопаркових зонах, проте міська влада обіцяє поліпшити ситуацію найближчим часом.

Серед здобутків двомісячника – 110 об’єктів комплексного благоустрою у всіх районах міста. Приміром, території навколо Палацу спорту чи в парку «Перемога». Загалом благоустрій коштував місту 174 мільйони 239 тисяч гривень. Це в півтора раза більше, ніж торік. Проте фахівці стверджують, що кошти витратили не марно.